Do Grécka sa začali vracať medzinárodní investori

TASR
7.4.2014 13:21

Do Grécka sa začali vracať medzinárodní investori, ktorí opäť vkladajú svoje peniaze do tamojších bánk. Vychádzajú totiž z predpokladu, že zlepšovanie situácie v ekonomike podporí rast zisku v gréckom finančnom sektore. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Do Grécka sa začali vracať medzinárodní investori
SITA

Rozpočtový schodok Grécka sa totiž znižuje a situácia v ekonomike sa začína stabilizovať. Podľa analytikov by sa tak grécke banky mohli zotaviť skôr, ako veritelia pôvodne odhadovali.

Banka Piraeus, druhá najväčšia v krajine z hľadiska aktív, získala v marci čerstvý kapitál vo výške 1,75 miliardy eur od zahraničných investorov. Okrem toho sa jej podarilo umiestniť na trhu trojročné dlhopisy za 500 miliónov eur. Marcová akcia dlhopisov banky bola prvá od roku 2009.

Podľa Michalisa Sallasa, predsedu predstavenstva banky Piraeus, úspech aukcie svedčí o tom, že investori už pozerajú na Grécko ako na krajinu, kde sa oplatí investovať aj v strednodobom časovom horizonte. Domnieva sa tiež, že grécka ekonomika získa nový impulz na budúci rok, keď banky dokončia reštrukturalizáciu a začnú zvyšovať objem úverov pre firmy aj spotrebiteľov.

Vláda v Aténach a Európska komisia (EK) predpovedali, že grécka ekonomika po šiestich rokoch vytrvalého poklesu už tento rok konečne prekoná recesiu. Minister financií Jannis Sturnaras začiatkom apríla naznačil, že vláda pripravuje v 1. polroku 2014 menšiu emisiu troj- alebo päťročných dlhopisov, prvú po štyroch rokoch. Pôjde o test, ktorý preverí záujem trhu o grécke dlhopisy pred úplným návratom krajiny na finančné trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok