USA rozmiestnia pri Japonsku dve bojové lode

TA3, TASR
6.4.2014 08:40

Spojené štáty rozmiestnia v japonských vodách dva nové torpédoborce, vybavené systémom protiraketovej obrany. Toto rozhodnutie je reakciou na nedávnu sériu severokórejských raketových testov.

Na odvrátenie hrozby zo strany severokórejských rakiet dislokujú Spojené štáty do roku 2017 pri Japonsku ďalšie dva torpédoborce vybavené integrovaným systémom protivzdušnej obrany Aegeis. Uviedol to dnes v Tokiu americký minister obrany Chuck Hagel, ktorý je momentálne na návšteve Japonska. Informovala agentúra DPA.

Hagelovo vyhlásenie prichádza krátko nato, čo Pchjongjang koncom marca skúšobne odpálil do morských vôd pri Kórejskom polostrove dve rakety.

Strely boli vypálené iba niekoľko hodín po tom, ako sa predstavitelia Japonska, USA a Južnej Kórey zišli v holandskom Haagu na medzinárodnom summite o jadrovej bezpečnosti, kde kritizovali severokórejský program vývoja atómových zbraní.

Hagel dnes takisto uvítal tohtotýždňové rozhodnutie Tokia prvýkrát za posledných takmer 50 rokov uvoľniť zákaz zbrojného exportu.

Chuck Hagel a jeho japonský rezortný partner Icunori Onodera vyjadrili taktiež nesúhlas svojich krajín s tým, že Peking vyhlásil nad Východočínskym morom identifikačnú zónu protivzdušnej obrany (ADIZ).

Do tejto zóny spadajú i Japonskom administratívne spravované ostrovy Senkaku. Na toto súostrovie si robia nárok takisto aj Čína a Taiwan, ktoré ich nazývajú Tiao-jü.

Lietadlo, ktoré sa dostane do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany iného štátu, sa musí identifikovať a poskytnúť svoje letové údaje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok