Odtrhnutie Krymu môže spôsobiť Ukrajine výpadok HDP vo výške 3 %

TASR
5.4.2014 14:28

Odtrhnutie Krymu sa môže podpísať pod trvalý výpadok 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) Ukrajiny. Upozorňujú na to vo svojom najnovšom mesačníku analytici Tatra banky. "Tento polostrov s 2,2 milióna obyvateľov tvoril 3 % hrubého domáceho produktu celej Ukrajiny, a teda HDP tejto krajiny bude o 3 % nižší," tvrdia analytici.

Odtrhnutie Krymu môže spôsobiť Ukrajine výpadok HDP vo výške 3 %
SITA

Tamojšia kríza sa však zatiaľ pod negatívny vývoj ukrajinského štátneho rozpočtu výrazne nepodpísala. "Vývoj celkového deficitu štátneho rozpočtu za prvé dva mesiace tohto roka je zatiaľ veľmi podobný ako v roku 2013, takže krízu na rozpočte zatiaľ nevidno," uviedli analytici banky.

Napätá vnútropolitická situácia však má negatívny vplyv na tamojší bankový sektor. "V napätých časoch ľudia ľahko podliehajú panike a v obave o stav bankového sektora vyberajú úspory z bánk. Podobná situácia sa stala, samozrejme, aj na Ukrajine v čase ostrých protestov v Kyjeve," informovali analytici.

Podľa údajov ukrajinskej centrálnej banky obyvatelia počas februára tohto roka vybrali z tamojších finančných domov hrivny približne v hodnote 2 miliardy (1,45 miliardy eur) USD, čo predstavuje asi 9 % vkladov v ukrajinských bankách. "Je to pomerne vysoké číslo, no centrálna banka umožnila mimoriadne čerpať likviditu bankám, ktoré to potrebovali," vysvetlili analytici.

Podľa nich je však zaujímavé to, že krymská oblasť bola fiškálne čistým prijímateľom finančných zdrojov zo štátneho rozpočtu. Ukrajine sa tak po odtrhnutí Krymu istým spôsobom uľaví. Okrem toho Krym nebol pre ekonomiku Ukrajiny dôležitý z exportného hľadiska. "Export krymských podnikov tvoril približne 1,4 % z celkového ukrajinského exportu," dodali analytici.  (1 EUR = 1,38 USD)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok