Švajčiarsko upustilo od vlastných sankcií voči Rusku

SITA
3.4.2014 10:03

Švajčiarsko upustilo od vlastných sankcií voči Rusku. Vláda sa však v stredu pripojila k opatreniam EÚ voči ruským predstaviteľom zodpovedným za anexiu ukrajinského regiónu Krym.

Švajčiarsko upustilo od vlastných sankcií voči Rusku
SITA/AP

Sankcie vrátane zákazu vycestovania a zmrazovania aktív smerujú proti ruským a ukrajinským predstaviteľom, ktorí sa na Ukrajine zapájali do násilností a porušovania ľudských práv, ohrozovali suverenitu Ukrajiny, alebo sa v krajine podieľali na "závažnej" korupcii.

Nariadenie zo Švajčiarskej spolkovej rady, ktorú tvorí prezident a šesť ministrov, teda postihuje tých istých 33 ľudí v kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorých zasiahli sankcie EÚ. Švajčiarsko by malo prijať opatrenia potrebné na zabezpečenie dodržiavania sankcií aj na území krajiny. Vláda osobám, ktoré postihujú tieto sankcie, znemožnila presun aktív z krajín mimo EÚ do švajčiarskych bánk. Kvôli krokom EÚ už nie je možný presun ani v rámci únie. Sankcie tiež zakázali postihnutým osobám vytvárať vo Švajčiarsku nové podnikanie a využívať v tejto krajine finančných poradcov.

Švajčiarsko sa podporením sankcií snaží do istej miery urovnať vzťahy s 28 členmi EÚ a odstrániť dojem, že finančné centrum Švajčiarska by mohlo z daných sankcií ťažiť, uviedla Švajčiarska spolková rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok