Nemecká vláda schválila minimálnu mzdu

SITA
2.4.2014 09:14

Nemecká vláda v stredu schválila minimálnu mzdu vo výške 8,50 eura na hodinu. Minimálna mzda bude platiť od roku 2015, nebude sa však týkať maloletých, učňov a niektorých stážistov.

Nemecká vláda schválila minimálnu mzdu
SITA/AP

Niektorí zamestnávatelia môžu až do konca roku 2016 naďalej vyplácať zamestnancom mzdu, ktorá je pod minimálnou hranicou, ak sú zahrnutí v kolektívnej zmluve. Nižšiu ako minimálnu mzdu môžu za prácu dostávať aj zamestnanci počas prvých šiestich mesiacov v novom zamestnaní.

Podľa nemeckej ministerky práce Andrey Nahlesovej je stanovenie minimálnej mzdy dobrou správou hlavne pre ľudí, ktorí aj napriek tomu, že tvrdo pracujú, dostávajú mzdy, z ktorých nemôžu vyžiť. Ministerka preto dúfa, že samotné zavedenie pomôže k zlepšeniu mzdovej spravodlivosti.

V súčasnosti zarába menej ako novo-schválenú minimálnu mzdu desatina pracovníkov v západnom Nemecku, vo východnom Nemecku je to štvrtina pracovníkov. Spomedzi 28 krajín EÚ existuje minimálna mzda v 21 krajinách. Krajiny, ktoré minimálnu mzdu nemajú, zvyknú mať nízkopríjmovú skupinu obyvateľstva menej početnú a viac zamestnancov chránia kolektívne zmluvy. V Nemecku počet pracovníkov, ktorých chránia kolektívne zmluvy, klesol na 59 % zo 70 % v roku 1998.

Merkelovej konzervatívny blok bol pôvodne proti stanoveniu minimálnej mzdy, a namiesto toho presadzoval regionálne dohody o platoch. Ale nakoniec musel súhlasiť s jej zavedením, ktoré si v rámci koaličnej dohody presadili sociálni demokrati.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok