Vlani na Slovensku pracovalo načierno viac ľudí ako v roku 2012

TASR
2.4.2014 08:06

Počet ľudí pracujúcich vlani "načierno" oproti roku 2012 vzrástol. Stúpol však aj počet kontrol u zamestnávateľov zo strany inšpektorov úradov práce a Národného inšpektorátu práce (NIP). Vyplýva to zo správy o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania za rok 2013

Vlani na Slovensku pracovalo načierno viac ľudí ako v roku 2012
SITA

Inšpektori NIP a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR vlani vykonali 20.692 kontrol, skontrolovaných fyzických osôb bolo 58.029 a inšpektori preverili 18.558 subjektov. Ako sa ukázalo, 685 zamestnávateľov porušilo zákaz nelegálneho zamestnávania a "načierno" pracovalo 1323 osôb. V roku 2012 tento zákaz porušilo 359 zamestnávateľov a "načierno" pracovalo 692 ľudí.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) má v súčasnosti zmluvne pokryté poistenie zodpovednosti za jadrové škody pre lokality Jaslovské Bohunice a Mochovce a na prepravu rádioaktívnych materiálov. Uvádza to Úrad jadrového dozoru (ÚJD) v analýze o možných dôsledkoch pristúpenia SR k protokolu o zodpovednosti za škody spôsobené jadrovou udalosťou, s ktorým nesúhlasí.

"Celkový poistný limit je spolu 555 miliónov eur a po pristúpení k protokolu z roku 1997 by poistná suma predstavovala nárast o 525 miliónov eur. Aj z tohto dôvodu JAVYS nesúhlasí, aby SR za týchto podmienok pristúpila k protokolu z roku 1997," spresnil úrad v analýze, o ktorej by dnes mala tiež rokovať vláda.
Zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu Marica Pirošíková predložila ministrom správu o svojej činnosti v uplynulom roku.

Z nej vyplýva, že rok 2013 bol pre Slovensko v porovnaní s predminulým rokom priaznivejší, keďže do Štrasburgu dorazilo menej sťažností. Orgány ESĽP preskúmali 464 sťažností zo Slovenska, predvlani to bolo 531.

Aj vlani boli finančné sumy, ktoré požadovali sťažovatelia "mimoriadne vysoké". Celkovo im muselo Slovensko vyplatiť 369.163 eur. Z toho bolo 173.550 eur vyplatených po dohode o zmieri.

Rezort diplomacie pripravil informáciu o vykonávaní medzinárodných zmlúv. Za obdobie rokov 1993 až 2013 nezaznamenal výraznejší problém, ako však upozorňuje, to neznamená, že implementácia jednotlivých bilaterálnych a multilaterálnych zmluvných aktov prebiehala bezproblémovo.

Ako závažný a pretrvávajúci považuje MZV problém komunikácie a plnenia dohovorov v oblasti zabezpečenia a poskytovania právnej ochrany deťom a mládeži. Týka sa to akceptácie súdnych rozhodnutí a vymožiteľnosti práva rodičov - občanov SR, k deťom zvereným do opatery nachádzajúcim sa na území cudzieho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok