NATO: Aliancia zastavila spoluprácu s Ruskom

TA3 SITA
1.4.2014 06:45

NATO v utorok oznámilo, že zastavuje "všetku praktickú civilnú a vojenskú spoluprácu" s Ruskom z dôvodu okupácie a anexie ukrajinského regiónu Krym.

Rozhodnutie prijali ministri zahraničia členských krajín 28-člennej organizácie, ktorí zároveň Moskvu vyzvali, "aby prijala okamžité kroky a vrátila sa k dodržovaniu medzinárodného práva"NATO a Ukrajina spoločné stanovisko zverejnili po stretnutí ich ministrov v Bruseli, kde v reakcii na konanie Ruska zvažujú možnosti posilnenia obranyschopnosti aliancie ako aj podporu reforiem obranyschopnosti Ukrajiny prostredníctvom cvičení a ďalších programov.

Generálny tajomník organizácie Anders Fogh Rasmussen už krátko predtým oznámil, že NATO nevidí žiadne náznaky sťahovania ruských vojakov z ukrajinských hraníc napriek tomu, že Moskva tvrdí opak. Ministri Severoatlantickej aliancie sa stretli v Bruseli po prvýkrát, odkedy Rusko vojensky obsadilo a následne anektovalo Krym, čím vyvolalo najhoršiu krízu medzi Západom a Východom od studenej vojny. Ministri teraz rokujú o spôsoboch posilnenia vojenskej prítomnosti NATO v strednej a východnej Európe, aby upokojili spojencov rozrušených krokmi Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok