Organizátori protestov oficiálne vyzvali prezidenta, aby zrušil voľby

TASR
27.2.2012 13:09

Organizátori protestov Gorila sa dnes neúspešne pokúsili odovzdať svoju výzvu na zrušenie predčasných parlamentných volieb do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Vzhľadom na to, že s ním nemali dohodnutý termín, s výzvou sa museli obrátiť do susediacej podateľne.

Organizátori protestov oficiálne vyzvali prezidenta, aby zrušil voľby
SITA

Hlava štátu im v minulosti ponúkla osobné stretnutie, organizátori však pre zaneprázdnenosť ponuku z Prezidentského paláca odmietli.  Gašparovič sa napriek tomu k ich výzve dostal ešte predpoludním. Prostredníctvom svojho hovorcu Mareka Trubača organizátorom protestov odkázal, že hlava štátu voľby do parlamentu nevyhlasuje a teda ich ani nemôže zrušiť.

"Tieto voľby budú nedemokratické, protiústavné a amorálne... Ústava nepamätá na skrátenie volebného obdobia tak, ako to oni urobili. Ide o prelomenie ústavy, čo v demokratických krajinách nie je možné. Druhý faktor je, že v článku 30 sa hovorí, že každý občan má právo vykonávať veci verejné priamo alebo voľbou zástupcov. Ale volebný zákon nám neumožňuje vykonávať túto vec priamo, ale len cez politické strany," zhrnul výhrady jeden zo signatárov výzvy Peter Karailiev.

Organizátori protestov sa domnievajú, že by sa mala zostaviť úradnícka vláda, ktorá by ich výhrady odstránila a legitimizovala takým spôsobom nové voľby. Na otázku, ako by mali "demokratické voľby" vyzerať, Karailiev nedokázal priamo odpovedať. "To je vec na všeobecnú diskusiu," uviedol.

Organizátori demonštrácií požadujú, aby prezident zvolal mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá by mala v priamom prenose verejne rozhodnúť o otázke zrušenia volieb 10. marca. V súvislosti s tým sa dnes obrátili aj na predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) a poslancov. Výzvu adresovali aj do kancelárie verejného ochrancu práv. Ten by sa podľa nich mal vo veci volieb obrátiť na Ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok