Novým premiérom Francúzska sa stal minister vnútra Manuel Valls

SITA TA3 TASR
31.3.2014 18:39

Francúzsky prezident Francois Hollande vymenoval dnes za nového premiéra populárneho ministra vnútra Manuela Vallsa. Vo funkcii nahradí doterajšieho šéfa kabinetu Jeana-Marca Ayraulta, ktorý len niekoľko hodín predtým odstúpil aj s celou vládou.

Novým premiérom Francúzska sa stal minister vnútra Manuel Valls
SITA

K výmene premiérov dochádza deň po tom, čo vládnuca Socialistická strana utrpela bezprecedentnú porážku v komunálnych voľbách, informovala agentúra DPA.

Vallsovo vymenovanie ohlásil v televíznom príhovore k národu prezident Hollande, ktorý chce podľa vlastných slov týmto krokom otvoriť novú kapitolu svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci.

"Počul som váš odkaz, je jasný. Príliš málo zmeny a priveľa zdĺhavosti. Nedostatok pracovných miest a príliš vysoká nezamestnanosť. Málo sociálnej spravodlivosti a priveľa daní," vyhlásil Hollande s tým, že si uvedomuje, že toto posolstvo bolo adresované jemu osobne.

Prezident prisľúbil, že nová vláda pod Vallsovým vedením bude koherentným a "bojovným" tímom. Medzi jej priority bude patriť vytváranie podmienok pre vznik pracovných príležitostí a znižovanie daní a odvodov.

Doterajší minister vnútra Manuel Valls (51) sa v prieskumoch verejnej mienky opakovane objavuje ako najpopulárnejší politik z tábora socialistov. Podľa pozorovateľov patrí do pravého krídla socialistickej strany a teší sa relatívnemu rešpektu aj v radoch opozičných konzervatívcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok