Chodorkovskij dostal povolenie na ročný pobyt vo Švajčiarsku

TASR
31.3.2014 10:14

Bývalý šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Michail Chodorkovskij získal vo Švajčiarsku povolenie na pobyt v trvaní jedného roka. Informovalo o tom nedeľňajšie vydanie švajčiarskeho regionálneho denníka Corriere del Ticino s odvolaním sa na federálny migračný úrad.

Chodorkovskij dostal povolenie na ročný pobyt vo Švajčiarsku
SITA/AP

Príslušné doklady o tom Chodorkovskij dostal už minulý štvrtok, ale na verejnosť sa táto informácia dostala až cez víkend, spresnila dnes ruská agentúra Interfax.

Doteraz bol Chodorkovskij vo Švajčiarsku len na základe tzv. schengenského víza, ktoré ho oprávňovalo na trojmesačný pobyt.

Do Švajčiarska pricestoval v januári z Nemecka, kam odcestoval po prekvapujúcom udelení milosti ruským prezidentom Vladimirom Putinom v decembri minulého roku. Z pracovného tábora v Karélii, kde si odpykával trest, odcestoval okamžite po vybavení všetkých formalít súkromným lietadlom do Nemecka.

Chodorkovskij, donedávna najznámejší ruský väzeň, bol zatknutý v októbri 2003. Trest v podobe desiatich rokov a desiatich mesiacov väzenia je výsledkom súdnych procesov v dvoch kauzách za daňové úniky a podvody. Ak by mu Putin nebol neudelil milosť, na slobodu by sa dostal v auguste tohto roku.

Jeho zatknutie v roku 2003 a následné súdne procesy bolo vnímané ako Putinov trest za Chodorkovského politické ambície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok