Emisie CO2 môžu spôsobiť biliónové škody, varujú klimatológovia

TA3 TASR
31.3.2014 08:03

Emisie skleníkových plynov zvyšujú pravdepodobnosť ďalekosiahlych a nenapraviteľných následkov. Také sú závery druhej časti hodnotiacej správy Medzivládneho panelu pre zmenu klímy.

IPCC: Klimatická zmena zvyšuje riziko vzniku občianskych vojen a hladomorov

Emisie skleníkových plynov zvýšia v nadchádzajúcich desaťročiach riziko vzniku občianskych vojen, hladomorov a záplav. Rastúce teploty zvyšujú pravdepodobnosť "závažných, ďalekosiahlych a nenapraviteľných následkov", uvádza sa druhej časti hodnotiacej správy Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC), ktorú dnes schválili v japonskej Jokohame.

Podľa správy, o ktorej päť dní diskutovalo okolo 500 odborníkov a vedcov so zástupcami vlád z celého sveta, môžu nekontrolované emisie CO2 spôsobiť rádovo biliónové škody a náklady na zmiernenie následkov dosiahnu podobnú výšku. Klimatickou zmenou bude postihnuté najmä chudobné obyvateľstvo v južných krajinách, uviedla agentúra DPA.

Klimatická zmena spôsobená človekom má pritom už teraz vážne dopady na všetkých kontinentoch a v oceánoch. Ako sa situácia pre človeka a prírodu ešte zhorší, závisí od toho, čo človek proti tomu urobí v blízkej budúcnosti. Zmena klímy zapríčiňuje nielen topenie ľadovcov, ale aj mení ekosystémy, tlačí druhy na pokraj vyhynutia a ohrozuje dodávky potravín na celom svete. Zaznamenal sa už výrazný pokles úrody pšenice a kukurice, píše sa v správe.

Odborníci varujú, že v mnohých prípadoch sú ľudia zle pripravení vyrovnať sa s rizikami meniaceho sa podnebia. Poklesol síce počet ľudí, ktorí umierajú na chlad, ale zároveň sa zvýšil počet úmrtí súvisiacich s teplom v niektorých oblastiach, ako je napríklad v Anglicko a Wales.

"Pohybujeme sa po tenkom lane, ale ak budeme konať odvážne a znížime emisie skleníkových plynov rýchlejšie, väčšie hrozby pre bezpečnosť ľudstva môžu byť ešte zažehnané a oceánske systémy, lesy a druhy ochránené," povedala Kaisa Kosonenová z organizácie Greenpeace.

Správa IPCC síce vidí možnosti pre ľudstvo, ako sa prispôsobiť rizikám v dôsledku globálnych zmien, ale tie fungujú iba vtedy, ak sa globálne otepľovanie výrazne spomalí - v opačnom prípade to bude ťažké, varoval Chris Field, spolupredseda 2. pracovnej skupiny IPCC. "Aj ďalšie seriózne investície do prispôsobenia sa budú mať svoje medze," dodal Field.

Znížiť emisie skleníkových plynov a podporiť ekonomický rast môže podľa Marka Kenbera, šéfa neziskovej organizácie Klimatická skupina (CG), ktorá spolupracuje s vládami, firmami a organizáciami, iba čistá priemyselná revolúcia. "Správa IPCC musí zapôsobiť ako budíček. Politika strkania hlavy do piesku povedie k neúspechu. Firmy, ktoré sa odmietajú prispôsobiť, spečatili svoj osud a ohrozujú ľudí a investorov," citovala Kenbera britská televízia ITV. Väčšina riešení už podľa neho existuje, len ich treba rýchlo aplikovať "už dnes, nie zajtra".

Dnes schválená takmer 50-stranová hodnotiaca správa je súhrnom druhej časti v poradí piatej klimatickej správy IPCC, ktorá má okolo 2000 strán. Bude slúžiť ako základ pre politikov a účastníkov medzinárodných konferencií. Jej autori upozorňujú, že pri posudzovaní rizík je veľký rozdiel v tom, či sa globálne oteplí o dva alebo štyri stupne oproti predindustriálnej ére.

Tretia a posledná hodnotiaca časť novej správy o stave klímy sa bude týkať možností a spôsobov spomalenia globálneho otepľovania a zverejnia ju 13. apríla v Berlíne.

V prvej hodnotiacej správe zverejnenej vlani v septembri v Štokholme IPCC patriaci pod OSN konštatoval, že za globálne otepľovanie pozorované od 50. rokov 20. storočia môže s 95-percentnou pravdepodobnosťou ľudská činnosť. Vo svojom predchádzajúcom hodnotení z roku 2007 sa uvádzala 90-percentná pravdepodobnosť zapríčinenia globálneho otepľovania človekom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok