Podľa poľského premiéra by mala EÚ vytvoriť aj energetickú úniu

TASR
29.3.2014 14:29

Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že Európska únia by mala vytvoriť energetickú úniu na posilnenie energetickej bezpečnosti a zníženie závislosti od Ruska ako kľúčového dodávateľa zemného plynu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa poľského premiéra by mala EÚ vytvoriť aj energetickú úniu
SITA

Rusko, ktoré krajinám EÚ dodáva približne tretinu ropy a zemného plynu, vyvolalo v medzinárodnom spoločenstve veľký rozruch vojenským obsadením ukrajinského Krymu a jeho pripojením k Ruskej federácii pred dvoma týždňami.

Kroky Moskvy vyvolali značné napätie vo vzťahoch so Západom a viedli USA a ich európskych spojencov k uvaleniu sankcií voči osobám blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi - a hrozbám sankčných opatrení voči kľúčovým sektorom ruského hospodárstva.

Približne 40 percent ruského zemného plynu smerujúceho do európskych krajín prechádza cez Ukrajinu.
"Skúsenosti z posledných niekoľkých týždňov ukazujú, že Európa sa musí usilovať o solidárnosť, pokiaľ ide o energiu," povedal Tusk.

Poľskom navrhovaná energetická únia by podľa neho bola založená na šiestich bodoch, ku ktorým patria "rehabilitácia" uhlia ako energetického zdroja, rozvoj prieskumu bridlicového plynu a spoločné nákupy s cieľom získať čo najlepšiu cenu. V snahách o diverzifikáciu by mal zohrať úlohu aj dovoz skvapalneného plynu z USA, dodal Tusk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok