Brno ponúklo miesto ruskému profesorovi, ktorého vyhodili za kritiku Kremľa

TASR
28.3.2014 18:18

Masarykova univerzita v Brne dnes ponúkla miesto ruskému profesorovi Andrejovi Borisovičovi Zubovovi. Ten musel opustiť elitný Štátny inštitút pre medzinárodné vzťahy v Moskve, keď odsúdil ruský postup na Ukrajine. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz, ale aj svetové médiá.

Brno ponúklo miesto ruskému profesorovi, ktorého vyhodili za kritiku Kremľa
SITA

Správu o tom, že brnianska univerzita oficiálne ponúkla profesorovi Zubovovi miesto, zverejnil na svojom účte na Twitteri a Facebooku jej rektor Mikuláš Bek. Následne správu potvrdila aj hovorkyňa školy Tereza Fojtová.

Zubov (62) je odborník na históriu, politológiu a religionistiku. V minulosti sa zameriaval na Thajsko a ďalšie ázijské krajiny, ale v poslednom čase sa venuje dejinám a náboženstvu Ruska. Plynulo rozpráva aj po anglicky, francúzsky a thajsky.

Brnianska škola oslovila Zubovova listom. "Reagoval na to pozitívne. V najbližšom čase sa chystá prísť pri inej príležitosti do Českej republiky, a tak sa s rektorom Bekom stretne," uviedla Fojtová a dodala, že angažmá ruského profesora v Brne nemožno brať ako hotovú vec.

Zubov prišiel o miesto v známej moskovskej diplomatickej akadémii po tom, čo na začiatku marca v ruskom denníku Vedomosti ostro kritizoval ruské konanie na ukrajinskom polostrove Krym.

V texte článku napísal, že Rusko je na pokraji politickej diktatúry a zničenia systému medzinárodných zmlúv. Zubov následne uviedol, že tri dni po zverejnení článku ho začalo vedenie akadémie nútiť, aby podpísal svoju výpoveď.

Profesor až do začiatku tohto týždňa odolával tlaku predstaviteľov školy, ktorá patrí pod ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Rektor Masarykovej univerzity Bek vysvetlil ponuku slovami: "Máme za sebou historickú skúsenosť, keď celé generácie našich učiteľov mali zničené kariéry len preto, že boli kritikmi štátu." A pokračoval: "Z úcty k osudom vlastných pedagógov, ktorí boli takto postihovaní, ponúkame pozíciu profesorovi, ktorý je excelentným historikom s medzinárodnou povesťou a zároveň človekom s originálnymi kritickými názormi na dianie okolo seba."

O pôsobenie profesora má záujem fakulta sociálnych štúdií, na ktorej sa vyučujú napríklad medzinárodné vzťahy či politológia, informoval web iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok