Na okraji slnečnej sústavy sa skrýva novoobjavený ružový svet

TA3 TASR
27.3.2014 07:18

Americkí astronómovia objavili najvzdialenejší objekt našej slnečnej sústavy. Trpasličia planéta s predbežným označením 2012 VP113 sa k Slnku nepriblíži nikdy na menej než 12 miliárd kilometrov. Je tak od neho asi 80-krát ďalej ako Zem.

najvzdialenejšia planéta 2012 VP113 (SITA).jpg

Dvanásť miliárd kilometrov od Slnka objavili vedci ružové zamrznuté teleso. Ide už o druhé takéto teleso, ktoré objavili na okraji slnečnej sústavy zaplanétou Pluto, dlho považovanou za osamelú. Až doteraz bola jediným "obyvateľom" tejto časti slnečnej sústavy čudná trpasličia planéta Sedna, objavená v roku 2003.
O objave informuje podrobne štvrtkové vydanie odborného časopisu Nature.

Astronómovia hľadali iné Sedny na okraji slnečnej sústavy celé roky. Nový predmet, 2012 VP113, objavili Scott Sheppard z Carnegieho inštitútu pre vedu vo Washingtone a Chad Trujillo z observatória Gemini na Havaji za pomoci novej kamery, ktorú umiestnili na pozemný teleskop v Čile. Trujillo bol aj v tíme, ktorý objavil Sednu.

Podobne ako Sedna je VP113 trpasličia planéta. V priemere meria 450 kilometrov, je teda o polovicu menšia ako červená a lesklá planétka Sedna. Na rozdiel od nej je ružová a oveľa menej výrazná, preto ju bolo ťažké objaviť.

Najnovší objav naznačuje, že v danej oblasti sa zrejme nachádza množstvo podobných telies, napísala dnes agentúra Associated Press (AP).

V separátnej štúdii, zverejnenej v Nature, iný vedecký tím opisuje objav dvojice prstencov okolo telesa v slnečnej sústave pripomínajúceho asteroid. Ide o prvý objav takýchto prstencov mimoplanét Jupiter, Saturn, Urán a Neptún, dodáva AP. Tento tím viedol Felipe Braga-Ribas z Národného observatória v Brazílii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok