Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra spravodlivosti Boreca

SITA TA3 TASR
25.3.2014 18:38

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) dnes ustál aj druhý pokus opozície o jeho odvolanie z funkcie.

Za vyslovenie nedôvery Borecovi pre kauzu jeho mimoriadneho dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka, ktorý kandidoval aj s podporou Smeru-SD, dnes hlasovalo 50 poslancov zo 131 prítomných, čo na odvolanie člena vlády nestačilo.

Ministra podľa očakávania na mimoriadnej schôdzi NR SR podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Za vyslovenie nedôvery hlasovali takmer všetci opoziční poslanci, vrátane nezaradených. Proti bola len Mária Ritomská (nezaradená), Štefan Kuffa (OĽaNO) sa zdržal a Miroslav Kadúc (OĽaNO) nehlasoval.

Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý zber podpisov potrebných pod zvolanie schôdze inicioval, vo svojom vystúpení vyjadril presvedčenie, že nie sú žiadne pochybnosti o tom, že súdy o Olejníkovi rozhodli správne, zákonne a spravodlivo. "Je to dôkaz, že vláda Roberta Fica sa vie o tých svojich postarať. My tu neriešime vinu či nevinu, ale postup ministra, ktorý zlyhal. Ak by stiahol dovolanie, uveril by som, že je v tom nevinne, že ho niekto do toho zatiahol. Ale jeho postup vyvoláva dojem, že od začiatku vie, o čo ide a nekoná slobodne," povedal.

Opozičný poslanec zároveň ministra prirovnal k advokátom a lokajom skorumpovaných politikov. Opäť poukázal na viacero skutočností. Podľa jeho slov podnet na podanie dovolania a ministrom podané dovolanie sú takmer identické dokumenty, ešte aj s rovnakými chybami. Minister Borec tiež v dovolaní uviedol, že sa na súde použili odposluchy len v neprospech Olejníka. "To je lož, samotný špeciálny súd tvrdí, že prehral všetky na vec sa vzťahujúce telefonické rozhovory," povedal Lipšic.

Lipšic tiež tvrdí, že keď sa na súde prehrávali odposluchy, obvinení si dali žiadosť, aby tam nemuseli byť prítomní. Bezprostrednú reakciu obvinených chcel poznať aj Najvyšší súd (NS) SR, tí však opäť túto možnosť nevyužili. "Z toho podľa NS vyplýva, že sa tomu obžalovaní opakovane vyhýbali. Zrejme si uvedomili, že prisudzovať iný význam ich prejavom nie je možné," citoval Lipšic.

Ďalší poslancov argument spočíval v tom, že Olejník sa usiloval vyhnúť nástupu do výkonu trestu, a tak bol na neho vydaný zatykač. "Následne 14. januára 2014, keď už bol vydaný zatykač, je Olejník kontrolovaný policajnou hliadkou na slovensko-poľskom hraničnom priechode a napriek tomu nie je zatknutý. Minister Borec potom 29. januára 2014 podpísal rozhodnutie o odklade výkonu Olejníkovho trestu. Považujem za zničujúce, že minister dáva veľmi zlý signál vyšetrovacím orgánom, prokurátorom a sudcom, že ste sa trápili, nevadí, skúsime to ešte zmeniť," povedal.

Podľa Boreca sa dnes zrejme prvýkrát v histórii stalo, že minister má byť odvolaný za dôsledné plnenie svojich povinností. "Táto schôdza nie je o mne, ale o mediálnej prezentácii Daniela Lipšica a jeho hnutia NOVA. Divím sa všetkým, ktorí sa podpísali pod zvolanie schôdze. Stali sa kulisou jeho divadla," povedal poslancom Borec. Rokovanie tiež označil za nebezpečný pokus niektorých poslancov v rozpore s ústavnou zásadou trojdelenia moci vstupovať do živých trestných vecí a nahrádzať tak rozhodovanie sudcu alebo prokurátora.

"O dovolaní môže rozhodnúť len súd, nie vláda a poslanci. Odmietam, aby sa parlament zmenil na trestný tribunál a pojednávaciu miestnosť, kde sa budú vykonávať jednotlivé dôkazy," zdôraznil. Borec pripomenul, že konal na základe podnetu a očakáva, že súdy budú vždy rozhodovať stopercentne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok