Egyptský súd vyniesol rozsudok smrti nad 529 aktivistami Moslimského bratstva

TASR TA3
24.3.2014 09:55

Egyptský súd odsúdil dnes 529 príslušníkov hnutia Moslimské bratstvo na trest smrti za vraždu policajta, pokusy o vraždu a útoky na príslušníkov policajných jednotiek a policajné stanice a poškodzovanie štátneho i súkromného majetku.

Egyptský súd vyniesol rozsudok smrti nad 529 aktivistami Moslimského bratstva
SITA

Dnešnému vyneseniu rozsudku prechádzali len dve pojednávania, počas ktorých sa advokáti obvinených sťažovali, že nemali možnosť prezentovať svoje stanovisko k obvineniam.

Jeden z obhajcov, Ahmad Šaríf, uviedol, že obhajoba proti rozsudku podá odvolanie.

Pred súd v juhoegyptskom meste Minjá sa postavilo takmer 150 obvinených, ostatných súdili v neprítomnosti - časť z nich je totiž na úteku. Šestnásť osôb súd zbavil obvinenia.


Obžalovaných zatkli po násilných demonštráciách v juhoegyptskej provincii Minjá, ktoré boli reakciou na tvrdý zákrok polície proti  pokojným protestom Mursího prívržencov z augusta minulého roku, keď v Káhire prišli o život desiatky sympatizantov islamistického vedenia.


Agentúra Reuters v súvislosti s hromadným procesom a prísnym rozsudkom konštatovala, že ide o ďalšie vystupňovanie tlaku súčasného egyptského vedenia na islamistické hnutie, ktoré stálo za zosadeným prezidentom Muhammadom Mursím.


Súčasná egyptská vláda pred časom označila Moslimské bratstvo za teroristickú skupinu a zakázala ho. Bratstvo tieto tvrdenia odmieta.

Témy: Sud Káhira
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok