Slovenskí žiaci nie sú dosť vytrvalí a málo si veria

TASR
23.3.2014 10:55

Slovenskí žiaci nie sú dosť vytrvalí pri riešení zložitých problémov a málo veria vo svoje schopnosti. To sa môže negatívne premietať aj do ich výsledkov v matematike. Oproti roku 2003 sa mnohé postoje slovenských žiakov ku vzdelávaniu výraznejšie zhoršili. Uvádza to Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) v štúdii s názvom PISA 2012: výsledky Slovenska v kocke, kde analytici zhrnuli výsledky medzinárodného testovania štúdie PISA z pohľadu Slovenska.

Slovenskí žiaci nie sú dosť vytrvalí a málo si veria
SITA

"Bez angažovanosti, motivácie a ochoty učiť sa nové veci, rovnako ako aj bez viery vo vlastný úspech, sú žiaci len veľmi ťažko schopní pretaviť svoj potenciál do výborných výsledkov," píšu analytici v štúdii.

Angažovanosť, motiváciu a vieru žiakov vo svoje schopnosti zachytáva PISA prostredníctvom 13 indexov. Z 11 sledovaných indexov, ktorých hodnoty sú dostupné, slovenskí žiaci v siedmich obsadili spodné priečky rebríčka krajín OECD. "Najviac, potenciálne takmer o 11 bodov, prichádzame vo výsledkoch v matematike kvôli slabšej vytrvalosti našich žiakov," uvádza analýza. Žiakom chýba aj otvorenosť riešiť úlohy, za priemerom OECD zaostávajú aj vo vnímaní vlastných schopností.

Žiaci na Slovensku podľa štúdie hodnotia vzťahy učiteľov k nim mierne horšie než je priemer OECD. "Pozitívom je, že vnímanie vzťahu žiakmi sa od roku 2003 na Slovensku zlepšilo," píšu analytici. Riaditelia vnímajú, že viac žiakov sa u nás správa spôsobom, ktorý negatívne ovplyvňuje klímu školy, čo sa negatívne premieta do výsledkov. V takmer štvrtine škôl si riaditelia myslia, že učitelia sú na žiakov príliš prísni.

"Riaditelia vnímajú ako častejší jav, že učitelia sú príliš prísni, nemotivujú žiakov dosiahnuť ich plný potenciál a sú rezistentní voči zmenám," zhodnotili analytici.

V rámci merania štúdie PISA 2012, ktoré sa na Slovensku uskutočnilo 16. - 27. apríla 2012, bolo otestovaných 5737 15-ročných žiakov. Do medzinárodnej štúdie PISA, ktorú OECD robí raz tri roky, sa zapojilo vyše celkovo 512.000 žiakov zo 65 krajín sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok