Európska komisia sprísni kontrolu biopotravín

SITA
22.3.2014 18:55

Európska komisia chce sprísniť trh s takzvanými organickými potravinami. Svoj plán v tejto oblasti by mala predstaviť už v utorok 25. marca. Hlavným cieľom sprísnených pravidiel má byť udržanie dôvery v organické potraviny zo strany jej konzumentov. Komisia chce tiež docieliť "zväčšenie trhu" s týmto druhom komodít tak v rámci Európskej únie, ako aj mimo nej.

Európska komisia sprísni kontrolu biopotravín
TA3

"Komisia viedla v roku 2013 verejnú debatu o budúcnosti organického farmárstva... Výsledky ukázali dopyt po striktnejších a harmonizovaných pravidlách na európskej úrovni," uvádza EK v piatkovom stanovisku. Až 74 percent respondentov pritom požadovalo sprísnenie štandardov v oblasti pestovania organických potravín a až 86 percent opýtaných vyjadrilo vôľu po zjednotení príslušných pravidiel v tejto oblasti v rámci celej európskej dvadsaťosmičky. "Keďže organický trh je závislý od dôvery spotrebiteľov, podvody môžu mať na neho zhubný dopad," myslí si komisia.

Presné znenie navrhovaných pravidiel verejnosti na utorkovom brífingu predstaví eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Dacian Ciolos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok