Rusko vyhlásilo úplnú vojenskú kontrolu Krymu

TASR, TA3
22.3.2014 14:39

Rusko dnes deklarovalo úplnú vojenskú kontrolu Krymu. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako neoznačení vojaci, považovaní za príslušníkov ruskej armády, získali postupne kontrolu nad takmer všetkými strategickými objektmi na polostrove.

Ako informovala agentúra Reuters, k vyhláseniu došlo po tom, ako ruskí vojaci obkľúčili vojenské letisko Beľbek pri Sevastopoli a tamojším ukrajinským vojakom dali ultimátum, aby sa vzdali. "Ruskí vojaci sú na letisku a dali nám hodinu na to, aby sme sa vzdali, lebo zaútočia. Nejdeme nikam, tak uvidíme, čo to znamená, že zaútočia," uviedol pre Reuters zástupca veliteľa ukrajinskej základne Oleg Podovalov.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská vlajka veje nad 147 vojenskými zariadeniami, ktoré mala predtým pod kontrolou ukrajinská armáda. Ruskej Čiernomorskej flotile sa doteraz podarilo zaistiť 57 zo 67 ukrajinských vojenských lodí v prístavoch na Kryme, píše sa v komuniké.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení podľa DPA uviedlo, že menej ako 2000 z 18.000 ukrajinských vojakov prítomných na Kryme vyjadrilo požiadavku opustiť polostrov a odísť na Ukrajinu.

Moskva pred podpísaním dohody z 18. marca o pripojení Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Rusku opakovanie popierala, že neoznačení vojaci obliehajúci vojenské základne a objekty na Kryme sú vojaci ruskej armády.

Ruskí vojaci vtrhli na základňu Beľbek, došlo aj s streľbe

Obrnené transportéry ruskej armády prenikli na vojenskú leteckú základňu Beľbek pri Sevastopole na polostrove Krym, kde sa stále nachádzajú ukrajinskí vojaci odmietajúci sa vzdať po ultimáte, ktoré im dnes po obkľúčení letiska dali ruskí vojaci. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu od ukrajinských vojakov zo základne Beľbek.

Ruskí vojaci podľa Reuters pri svojom prieniku na základňu spustili varovnú streľbu zo samopalov do vzduchu. Podľa ukrajinského veliteľa základne pritom utrpel zranenia jeden ukrajinský vojak. Ako ďalej uviedol, ukrajinskí vojaci na základni sa zoradili bez zbrane do jedného radu a otočení chrbtom čakali na prichádzajúcich ruských vojakov.

Ukrajinský veliteľ základne Beľbek Julij Mamčur uviedol, že ho ruskí vojaci idú odviesť na rokovanie na bližšie neurčené miesto. Na otázku reportéra agentúry Reuters, či verí v bezpečný návrat z rokovaní, odpovedal: "To sa uvidí. Nateraz všetky zbrane odkladáme do skladu," povedal ukrajinský veliteľ.
Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry DPA už predtým deklarovalo úplnú vojenskú kontrolu polostrova Krym. Vo svojom dnešnom vyhlásení uviedlo, že menej ako 2000 z 18.000 ukrajinských vojakov prítomných na Kryme vyjadrilo požiadavku opustiť polostrov a odísť na Ukrajinu, v čom im podľa ruského ministerstva obrany miestne úrady pomôžu zabezpečením dopravy, prevozom ich rodinných príslušníkov a osobných vecí.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho oznámilo, že pre svoju Čiernomorskú flotilu získalo jedinú ukrajinskú ponorku Zaporižžja, ktorú čoskoro prevezú na základňu v Sevastopole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok