Živnostníci sa môžu rozhodnúť, akým spôsobom uplatnia vlaňajšie výdavky

TASR
22.3.2014 10:57

Pri vypĺňaní daňových priznaní je dôležité správne zaradiť každý príjem, ktorý v roku 2013 daňovník dosiahol. Živnostníci, ktorí vlani podnikali na základe živnostenského oprávnenia ako fyzické, a nie právnické osoby, vypĺňajú tlačivo B a príjmy z takej činnosti zaradia v daňovom priznaní medzi príjmy zo živnosti.

Živnostníci sa môžu rozhodnúť, akým spôsobom uplatnia vlaňajšie výdavky
SITA

Mária Molnárová zo Slovenskej komory daňových poradcov pripomína, že živnostník si môže v daňovom priznaní uplatniť len tie minuloročné výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie jeho príjmov zo živnosti. "Živnostník sa môže rozhodnúť pre jeden z možných spôsobov uplatnenia výdavkov, pričom zváži, ktorý je pre neho výhodný. V daňovom priznaní môže uplatniť výdavky paušálne vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania, vrátane príjmov z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ak mal vlani aj tento druh príjmov. Najviac však do výšky 5040 eur ročne," vyčísľuje Molnárová. Živnostník si však môže uplatniť aj skutočné minuloročné výdavky, ktoré vie preukázať na základe vedenia zjednodušenej daňovej evidencie, prípadne jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

Vo všeobecnosti je daňovým výdavkom každý výdavok, ktorý slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. "Taký, ktorý je preukázateľne vynaložený daňovníkom a zaúčtovaný v účtovníctve alebo zaevidovaný v evidencii podľa zákona o dani z príjmov. Pri posudzovaní opodstatnenosti konkrétneho výdavku je potrebné prihliadať na charakter podnikania konkrétneho živnostníka," zdôrazňuje Molnárová.

K najčastejšie uplatňovaným daňovým výdavkom daňovníkov v slobodnom povolaní patria cestovné náhrady, výdavky na spotrebované pohonné látky, výdavky na stravovanie, odpisy hmotného a nehmotného majetku, zostatková cena hmotného a nehmotného majetku, poistné a príspevky, nájomné uhrádzané fyzickej osobe či výdavky na reklamu.

Témy: Výdavok
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok