EÚ rozšíři svoje sankcie na ďalších 12 občanov Ruska

TA3 TASR
21.3.2014 06:43

Európska únia rozšírila sankcie proti Rusku. Opäť ale nejde o celoplošné opatrenia. Brusel sa obmedzil na malé postihy voči 12 Rusom. Únia ale pohrozila, že diplomatické kroky sa týmto nekončia. Ak bude Rusko neustále destabilizovať Ukrajinu, môže očakávať ďalšie problémy.

Verhofstadt navrhol sankcie voči vplyvným hráčom ruskej politiky a ekonomiky

Líder Aliancie európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt v súvislosti s rokovaním najvyšších predstaviteľov vlád a štátov krajín EÚ o opatreniach proti Rusku na summite EÚ, navrhol vlastný zoznam "vplyvných hráčov" ruskej politickej a hospodárskej scény, ktorých zaradenie na zoznam sankcií by ruská ekonomika a vláda najviac pocítila.

Lídri EÚ po skončení štvrtkových rokovaní oznámili, že na "čiernom zozname" EÚ je teraz 33 mien, keď predošlý zoznam zostavený v pondelok ministrami zahraničných vecí doplnili o dvanásť vplyvných mien z prostredia vlády, parlamentu a vojenských síl.

Ani predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ani predseda Európskej komisie José Manuel Barroso nechceli prezradiť mená sankciovaných osôb, keď pripomenuli, že EÚ tento oznam oficiálne zverejní dnes okolo obeda.

Verhofstadt, ktorý je kandidátom európskych liberálov na post predsedu Európskej komisie však prostredníctvom svojho účtu na Twitteri navrhol vlastný zoznam ruských činiteľov, voči ktorým by EÚ mala zaviesť sankcie v podobe zmrazenia účtov v zahraničí a obmedzenia cestovných víz.

Pod heslom "EÚ musí postihnúť skutočných hráčov" Verhofstadt najskôr menoval päť popredných predstaviteľov finančno-podnikateľskej sféry, ktorí sú úzko prepojení s vládou Vladimira Putina. Na tomto zozname sa ocitol riaditeľ spoločnosti Rosnefť miliardár Igor Sečin, riaditeľ VTB banky Andrej Kostin, šéf ruských železníc Vladimir Jakunin, najvyšší šéf plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller a majiteľ investičnej skupiny Volga group Gennadij Timčenko.

V druhej, politickej skupine, by podľa Verhofstadta mali byť sankcionovaní poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov, tajomník prezídia strany Jednotné Rusko Vjačeslav Volodin, podpredsedovia vlády Sergej Ivanov, Dmitrij Rogozin a Igor Šuvalov, ďalej Putinovi poradcovia Vladislav Surkov a Sergej Glaziev a minister obrany Sergej Šojgu.

Dokument navrhovaný lídrom liberálov v Európskom parlamente je o jedno meno širší ako oficiálny zoznam mien, ktorým lídri EÚ v rámci druhej fázy sankcií trestajú Rusko za zvyšovanie napätia na Ukrajine. Ten bude oficiálne zverejnený o niekoľko hodín, podľa diplomatických zdrojov však na ňom nebudú predstavitelia bánk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok