Výtlky budú v Žiari opravovať do 48 hodín, aj v zime

TA3 SITA
20.3.2014 12:08

V Žiari nad Hronom už na cestách nebudú po zime zostávať výtlky, pretože sa budú opravovať už v počiatočnom štádiu aj počas zimy. Avizuje to vedenie mesta s tým, že opravy do 48-hodín od nahlásenia výtlku umožní infračervený nahrievač (infražiarič), ktorý za 11 040 eur s DPH kúpila mestská s.r.o. Technické služby Žiar nad Hronom.

Ako na dnešnom brífingu uviedol primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal, náklady na opravu výtlkovinfražiaričom sú na jednotku plochy približne rovnaké ako pri bežnej oprave. „Hlavný efekt je to, že budeme vedieť výtlky robiť počas celej zimy, čím dosiahneme úsporu nákladov, keďže výtlky nebudú celú zimu rásť a zväčšovať sa,“ povedal Antal s tým, že infražiaričom možno výtlky opravovať pri teplote do mínus päť stupňov Celzia. Asfaltovú zmes, ktorá sa cez zimu nevyrába, si na to Technické služby Žiar nad Hronom nakúpia do zásoby už na jeseň.

Infražiarič spaľovaním propánu zohrieva sklokeramickú platňu nad výtlkom, ktorá potom zohrieva asfalt na 150 až 160 stupňov. Oprava jedného výtlku trvá zhruba 10 až 15 minút. Veľkou výhodou tejto technológie je podľa primátora aj dlhšia životnosť opraveného miesta. Tým, že sa na vozovke zohreje aj asfalt okolo výtlku, asfaltová záplata sa s vozovkou prepojí bez medzier, do ktorých by mohla zatekať voda a po zamrznutí vytvárať nový výtlk.

Žiar nad Hronom je podľa Antala prvou mestskou samosprávou, ktorá takýmto strojom na opravu výtlkovdisponuje a odporúča aj iným mestám, aby si ho zaobstarali. Žiarčanov k tomu inšpirovali cestári zo Žilinského samosprávneho kraja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok