Písomné maturity čakajú na 51 500 stredoškolákov

SITA TA3
18.3.2014 07:49

V slovenských stredných školách dnes štartuje týždeň písomných maturít. Testy zo slovenčiny, cudzieho jazyka a matematiky čakajú na 51 561 maturantov, ktorí ich budú písať v 746 stredných školách, informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Písomné maturity čakajú na 51 500 stredoškolákov
ČTK

V tomto počte sú zarátaní aj maturanti, ktorí minulý rok neuspeli v niektorom z predmetov, a preto si skúšku z neho tento rok zopakujú.

Ako prvý napíšu maturanti test zo slovenského jazyka a literatúry a slohovú prácu. Slovenčina je ako maturitný predmet povinná, test z nej napíše 48 407 žiakov. V prípade žiakov s vyučovacím jazykom maďarským to bude test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Takýchto žiakov je 2 058. Na žiakov z menšinových škôl čakajú ešte v piatok testy z maďarčiny a ukrajinčiny. Témy slohovej práce vyžrebujú a vyhlásia prostredníctvom živého vysielania v RTVS na Rádiu Slovensko, a to o 12:20. Zverejnia ich aj na internetových stránkach ministerstva školstva - www.minedu.sk, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania - www.nucem.sk ako aj na stránkach www.svs.edu.sk a maturita.svsbb.sk.

V stredu 19. marca budú všetci maturanti písať test a slohovú prácu z vybraného cudzieho jazyka. Takmer tri štvrtiny maturantov si spomedzi cudzích jazykov zvolili angličtinu, na ktorú sa prihlásilo 38 435 maturantov. Úroveň B1 si vybralo 23 903 stredoškolákov, úroveň B2 14 532 žiakov. Druhý najobľúbenejší cudzí jazyk medzi maturantmi je už tradične nemecký jazyk, ktorý si vybralo 8 729 žiakov. Tretím najžiadanejším jazykom je ruština, z ktorej bude maturovať 1 206 stredoškolákov, nasleduje francúzsky jazyk, ktorý si vybralo 77 maturantov a španielsky jazyk, pre ktorý sa rozhodlo 35 stredoškolákov. Najmenej žiakov sa opäť prihlásilo na maturitnú skúšku z talianskeho jazyka, a to konkrétne piati žiaci.

Vo štvrtok 20. marca čaká na stredoškolákov test z matematiky. Matematiku si ako voliteľný maturitný predmet vybralo 8 218 žiakov.

Maturitný týždeň uzavrie v piatok 21. marca testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka - maďarského a ukrajinského pre žiakov z menšinových škôl. Na skúšku z predmetu maďarský jazyk a literatúra sa prihlásilo 2 055 žiakov, z ukrajinského jazyka a literatúry bude maturovať 26 žiakov.

Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 11. až 16. apríla 2014. Na prípravu a priebeh maturitných skúšok dohliada Ústredná maturitná komisia. Všetky informácie o príprave a priebehu skúšok sú dostupné na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania - http://www.nucem.sk/sk/maturita .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok