Zahraničné energetické firmy dostali v Bulharsku ultimátum

SITA
17.3.2014 08:41

Bulharsko by mohlo odobrať licencie distribútorom elektrickej energie, ktorí sú vo vlastníctve zahraničných subjektov. Stane sa tak, ak tieto spoločnosti neuhradia bulharskej štátnej energetickej spoločnosti NEK to, čo jej dlhujú. Vyhlásil to bulharský minister pre energetiku Dragomir Stoynev.

Zahraničné energetické firmy dostali v Bulharsku ultimátum
TA3

Strata licencie hrozí spoločnostiam EVN, ČEZ a Energo-Pro. Tie by mali do utorka zaplatiť približne 318 mil. bulharských levov (BGN).

Spoločnosti ČEZ a EVN to odmietajú s tým, že spoločnosť NEK im nepreplatila prostriedky, ktoré podľa zákona museli zaplatiť v súvislosti s inštaláciou zariadení na získavanie solárnej a veternej energie. Spoločnosť Energo-Pro situáciu nekomentovala. Stoynev bude podľa vlastných slov nútený oboznámiť prokuratúru s možnými zločinmi v prípade, že distribútori nezaplatia do utorka.

"Regulátor v rámci energetiky má taktiež právo začať proces, ktorý povedie k zrušeniu licencií trom spoločnostiam,“ doplnil minister.

Tento krok by bol ďalším problémom pre zahraničných investorov v oblasti energetiky. Bulharská vláda sa totiž od svojho májového nástupu k moci už dvakrát rozhodla znížiť bulharským domácnostiam ceny za elektrickú energiu. K týmto škrtom sa vláda odhodlala v snahe zabrániť demonštráciám v uliciach pre vysoké ceny energií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok