Experti podozrievajú ambasády KĽDR z nelegálneho obchodu so zbraňami

TASR
11.3.2014 12:14

Severná Kórea využíva na nelegálny obchod so zbraňami pravdepodobne aj svoje veľvyslanectvá na Kube a v Singapure. Uvádza sa to v správe expertného výboru OSN, o ktorej záveroch informovala agentúra Reuters.

Experti podozrievajú ambasády KĽDR z nelegálneho obchodu so zbraňami
SITA

Podľa dokumentu si Pchjongjang vyvinul dômyselný systém protiopatrení voči medzinárodným zbrojným sankciám vrátane prepracovaných finančných postupov maskujúcich nákup zakázaných tovarov.

Autori správy vyjadrili podozrenie, že do porušovania zbrojných sankcií boli zapojené aj ambasády KĽDR na Kube a v Singapure.

Podľa expertov OSN sa obe veľvyslanectvá zrejme podieľali aj na dodávke stíhacích lietadiel a súčasti rakiet, ktoré vlani v júli zaistili v Paname.

Severokórejskú loď s nákladom kubánskych zbraní ukrytých pod tonami cukru zadržali, keď sa chcela preplaviť cez Panamský prieplav do Tichého oceánu. Podľa Havany mala loď previezť na opravu do Pchjongjangu staré sovietske zbrane, ktoré mali byť po opravení vrátené na naspäť Kubu. Súčasťou nákladu boli napríklad dve stíhačky MiG, 15 leteckých či deväť protilietadlových striel.

Medzinárodné sankcie na dovoz a vývoz zbraní do a zo Severnej Kórey zaviedla Bezpečnostná rada OSN v roku 2006 a o tri roky neskôr ich rozšírila. Obe série sankcií boli reakciou na jadrovú skúšku Pchjongjangu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok