Lammert: Hranice Európy nakreslí rozhodnutie o budúcnosti Turecka v EÚ

TASR TA3
4.3.2014 15:51

Národná suverenita európskych štátov je v 21. storočí v čase globalizácie len ilúziou, ktorá s realitou nemá absolútne nič spoločné. Uviedol to dnes predseda Nemeckého spolkového snemu Norbert Lammert v rámci prednášky určenej študentom na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Jediným seriózne fungujúcim modelom je podľa šéfa nemeckého parlamentu Európska únia (EÚ). "Model historicky sa vyvíjajúcich krajín, ktoré sa po traumatizujúcich zážitkoch svojich dejín rozhodli žiť svoju budúcnosť spoločne na základe zmlúv v oblastiach vedy, kultúry či hospodárstva," skonštatoval.

Študentom rozprával najmä o vývoji európskych dejín od roku 1914. Súčasný rok označil za rok veľkých pamätných dní, počas ktorých si pripomenieme 100. a 75. výročie začiatku prvej a druhej svetovej vojny, 25 rokov od pádu Berlínskeho múra či 10 rokov od vstupu krajín strednej a východnej Európy do EÚ.

Otázkou podľa neho je, či má Európa hranice a kde by mali byť. Odpoveď spája s rozhodnutím o vstupe Turecka do EÚ, ktoré by malo byť kľúčom k zakresleniu európskych hraníc. "Ak sa európske spoločenstvo rozhodne prijať Turecko medzi seba, nebolo by to rozhodnutie o 29. členskom štáte, ale o 40. až 45. členovi, keďže je minimálne ďalší tucet čakajúcich krajín na periférii, ktoré sa musia stať členmi, ak by sa ním stalo Turecko," zhodnotil
Lammert. Sám priznal, že budúcnosť tejto islamskej krajiny vidí skôr mimo EÚ.

Rozširovanie na úkor prehlbovania vníma ako obmedzovanie akcieschopnosti únie.


K vývoju na Ukrajine
Lammert podotkol, že EÚ by nemala zasahovať do vnútorných záležitostí jednotlivých štátov a mala by im v tomto ponechať suverenitu. "Krajina sa má sama rozhodnúť, aká bude jej vláda, kto bude prezident a s kým bude spolupracovať," zdôraznil Lammert. Reakciu Ruska označil za neprimeranú a netolerovateľnú, odporujúcu princípom ochrany ľudských práv i minimálnym štandardom sebaurčenia. Namiesto silových vyhlásení uprednostňuje seriózne rozhovory a rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok