Sľub prezidentovi zložili paralympionici Farkašová a Ďuriš

TASR TA3
28.2.2014 13:28

O 7 dní sa začnú v Soči XI. Zimné paralympijské hry (ZPH). Slovenskí športovci si v piatok v historickej budove Národnej rady SR prevzali menovacie dekréty z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Sľub prezidentovi zložili paralympionici Farkašová a Ďuriš
SITA

V mene 42-člennej výpravy, v ktorej je 21 športovcov, zložili tradičný sľub zjazdová lyžiarka Henrieta Farkašová a kapitán curlingového tímu Radoslav Ďuriš.

Prezident Gašparovič odovzdal vedúcemu Slovenského paralympijského družstva (SPD) Samuelovi Roškovi štátnu vlajku Slovenskej republiky so slovami: „Neste ju vysoko. Tak vysoko, aby tí, čo budú pod ňou stáť, museli spievať slovenskú hymnu na počesť víťazov.“ Vedúci SPD Roško zasa odovzdal prezidentovi SR Gašparovičovi dekrét člena výpravy SR s odznakom a reprezentačným dresom. Na slávnosti sa zúčastnili aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

Slovensko bude mať v Soči zastúpenie v súťažiach v bežeckom lyžovaní a biatlone, v zjazdovom lyžovaním, premiérovo v curlingu na vozíku a parasnoubordingu. Pred štyrmi rokmi vo Vancouvri skončilo Slovensko v hodnotení krajín na výbornom 4. mieste so ziskom 11 medailí, z toho bolo 6 zlatých, dve strieborné a 3 bronzové medaily. Najúspešnejším Slovákom vo Vancouvri 2010 bol zjazdový lyžiar Jakub Krako so ziskom troch zlatých a jednej striebornej medaily. V Soči bude vo štvrtok 6. marca vlajkonosičom našej výpravy na slávnostnom otváracom ceremoniáli a štartovať bude v piatich disciplínach. „Bolo mi cťou stretnúť sa na slávnosti s prezidentom Gašparovičom. Dúfam, že toto stretnutie nám prinesie rovnaké šťastie ako pred štyrmi rokmi,“ povedal Krako a dodal: „Som plný očakávaní, mám určitú trému, aké výsledky dosiahnem, ale urobím všetko pre tie najlepšie.“ Tri zlaté a jednu striebornú medailu získala vo Vancouvri 2010 aj H. Farkašová. „V Soči si chcem každú z piatich disciplín, v ktorých budem štartovať, užiť a mať dobrý pocit zo svojho výkonu. Verím, že keď sa tak stane, dosiahnem aj dobré výsledky.

Slovenský výprava odlieta do Soči v pondelok 3. marca z viedenského letiska Schwechat . „Vďaka podpore vlády Slovenskej republiky a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR slovenskí paralympionici sú od Londýna 2012 zrovnoprávnení s olympionikmi. Aj preto je naša výprava vďaka dobrej príprave v histórii Slovenska najpočetnejšia. Napríklad Rakúšania, s ktorými spolu odlietame do Soči, majú vo výprave iba trinásť športovcov,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Slovensko na ZPH v Soči (7. - 16. marca)
Bežecké lyžovanie a biatlon: Vladimír Gajdičiar (ŠK Kinex Bytča). Vladimír Gogolák, vedúci tímu, tréner. Martin Bialek, technický personál.
Curling na vozíku: Radoslav Ďuriš, skip - kapitán tímu, Dušan Pitoňák, Branislav Jakubec, Monika Kunkelová, Alena Kánová. Realizačný tím: Milan Kališ, vedúci, František Pitoňák, tréner, Milan Bubeník, Pavol Pitoňák, členovia realizačného tímu.
Parasnoubording: Marek Hlavina (ŠKZP Pegas Remata), tréner Pavol Matiaško.
Zjazdové lyžovanie - telesne postihnutí, stojaci: Petra Smaržová (ŠK Kinex Bytča), Martin France (ŠKZP Pegas Remata) - zrakovo postihnutí: Henrieta Farkašová (ŠK Kinex Bytča), navádzačka Natália Šubrtová. Michal Beladič (ŠKZP Pegas Remata), navádzač Filip Motyka. Radomír Dudáš (ŠK Kinex Bytča), navádzač Michal Červeň. Miroslav Haraus (ŠK Kinex Bytča), navádzač Maroš Hudík. Jakub Krako (ŠKZP Pegas Remata), navádzač Martin Motyka. Marek Kubačka (ŠK Kinex Bytča), navádzač Natália Karpišová. Náhradník: Norbert Holík (ŠK Lučivná), navádzač Ľuboš Bošeľa. Realizačný tím: Ivan Bražina, vedúci, Branislav Mažgút, tréner reprezentácie, Peter Matiaško, tréner reprezentácie, Tomáš Bartalský, asistent trénerov, Jozef Ledvák, servisman.

Vedenie Slovenského paralympijského družstva: Samuel Roško, vedúci, Maroš Čambal, zástupca vedúceho, Peter Janík, atašé, Stanislav Ščepán, tlačový atašé. Podporný tím: Tomáš Varga, administrátor, Pavel Bílik, administrátor. Zdravotný personál: Juraj Panák, lekár, Jakub Benč, masér, Stanislav Kliman, fyzioterapeut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok