Najvyšší súd potvrdil Varehovi 11 rokov, zrušil peňažný trest

SITA TA3
27.2.2014 13:12

Zemplínsky veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha si odsedí 11 rokov za mrežami za daňové podvody. Najvyšší súd SR dnes na verejnom zasadnutí rozhodoval o Varehovom odvolaní. Potvrdil mu trest odňatia slobody 11 rokov, ktorý mu v januári uložil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Zrušil však výrok súdu o náhrade škody vo výške 100-tisíc eur. Rozhodnutie najvyššieho súdu je právoplatné.

"Pán Zemplína" bol konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách, ktoré vytvoril, aby mohli vzájomne obchodovať. Trestná činnosť sa diala v rokoch 2008 až 2011, najmä v okrese Trebišov. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi išlo o spoločnosti Shen Tian, TVX SK, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné. Podľa súdu Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent.

Prvé hlavné pojednávanie s Mikulášom Varehom sa skončilo v apríli minulého roka odsúdením na jedenásť rokov väzenia, proti ktorému sa obžalovaný odvolal. Najvyšší súd vrátil vec na doplnenie dokazovania. V termíne nového pojednávania v decembri 2013 však Mikuláš Vareha ochorel a museli ho hospitalizovať vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Nový proces sa potom začal 10. januára v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Až záverečné reči a rozsudok sa uskutočnili v priestoroch súdu. Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 23. januára na hlavnom pojednávaní uznal zemplínskeho veľkopodnikateľa za vinného z trestných činov krátenia a neodvedenia dane pri obchodovaní s euroočkami a lykožrútmi. Uložil mu trest odňatia slobody 11 rokov a peňažný trest 100-tisíc eur, proti ktorému sa Vareha odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok