Majdanu predstavili podobu novej vlády, premiérom Jaceňuk

TA3 SITA TASR
26.2.2014 08:11

Zástupcovia ukrajinských demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti v stredu predstavili podobu novej vlády, ktorú by mal vo štvrtok schváliť parlament.

Premiérom by sa mal stať Arsenij Jaceňuk zo strany Vlasť, ktorej líderkou je odsúdená a nedávno oslobodená expremiérka Julija Tymošenková. Jeho zástupcom s poverením pre európske záležitosti by mal byť jeho stranícky kolega Boris Tarasjuk, dvojnásobný exminister zahraničných vecí. Najvyšším predstaviteľ národnej Rady bezpečnosti by mal byť Andrei Parubij, jeho zástupcom líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmitrij Jaroš.

Nepokoje na Kryme narastajú, v dave zomrel jeden človek

Jeden človek zomrel, pravdepodobne na srdcový záchvat, keď veľký, rozvášnený dav ľudí dnes protestoval pred regionálnym parlamentom na Kryme na juhu Ukrajiny.

Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Mŕtvy nemal na tele žiadne znaky zranení, dodal Interfax.

Krymský regionálny parlament v metropole Simferopol má dnes rokovať o kríze na Ukrajine. Proruské davy pred jeho budovou kričali "Krym je ruský!" Zišli sa však aj demonštranti, ktorí podporujú nových ukrajinských predstaviteľov po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a ktorí sú prevažne etnickí Tatári. Tí kričali "Ukrajina! Ukrajina!"

Hovorca krymskej polície poprel správy, že pri explózii v Simferopole, regionálnej metropole Krymu, zahynula jedna osoba.

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi, a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu, ktorý sa vzbúril proti ukrajinskému exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Ten sa údajne po úteku z Kyjeva skrýva práve na Kryme.

Nové vedenie Ukrajiny vyjadruje obavy zo súčasných separatistických tendencii na Kryme, kde sa rozkladá Krymská autonómna republika.

krym.jpg

Viktora Janukovyča zaradili do zoznamu hľadaných osôb

Zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča zaradili na medzinárodný zoznam hľadaných osôb. Informoval o tom dnes úradujúci ukrajinský generálny prokurátor Oleh Machnickyj, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Noví ukrajinskí predstavitelia uviedli, že Janukovyč, ktorého parlament zbavil prezidentského úradu v sobotu 22. februára po troch mesiacoch pouličných nepokojov a ktorý sa skrýva, je hľadaný pre obvinenia z "masovej vraždy" v súvislosti so zastrelením protestujúcich ľudí počas politickej krízy.

Janukovyč v piatok 21. februára ušiel z metropoly Kyjev a miesto jeho pobytu je neznáme. Objavili sa aj informácie, že sa pokúsil prekročiť hranice do Ruska, ale nepodarilo sa mu to. V súčasnosti sa údajne ukrýva na juhu Ukrajiny na polostrove Krym, ktorý má prevažne prorusky orientované obyvateľstvo a na ktorom sa prejavujú separatistické tendencie.

Minister vnútra rozpustil špeciálne jednotky Berkut

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov rozpustil špeciálne pohotovostné policajné jednotky známe ako Berkut, ktoré počas nedávnych protivládnych protestov tvrdo zasiahli proti demonštrujúcim. Minister to v noci na utorok oznámil na Facebooku ministerstva. Informoval, že podpísal dekrét o "likvidácii špeciálnej policajnej jednotky Berkut" a viac informácií poskytne v stredu na tlačovej konferencii. "Berkut už neexistuje" uviedol Avakov. Jednotky Berkut sa stali symbolom násilia proti demonštrantom počas násilností, ktoré si vyžiadali vyše 80 mŕtvych a viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok