Počet online podvodov rastie, 62 % Európanov má obavy nakupovať cez internet

TASR
23.2.2014 10:33

Európska komisia (EK) koncom roku 2013 vydala správu o potrebe dôraznejšej ochrany spotrebiteľov pred podvodmi prostredníctvom online nákupov. Komisár EÚ pre spotrebiteľskú politiku Neven Mimica upozornil, že zároveň s rastom objemu internetových nákupov rastie aj riziko podvodov.

Počet online podvodov rastie, 62 % Európanov má obavy nakupovať cez internet
SITA

Exekutíva EÚ sa tejto problematika venovala na základe sťažností európskych spotrebiteľov v priebehu roka 2012, ktoré zdokumentovala Európska sieť spotrebiteľských centier (ECC-Net).

Cieľom ECC-Net je poskytovať európskym občanom profesionálne a bezplatné poradenstvo pri spotrebiteľských cezhraničných problémoch, napríklad pri cestovaní do inej krajiny alebo nakupovaním prostredníctvom internetu. Ide o sieť, ktorá pokrýva 30 európskych krajín (28 členských štátov EÚ, Island a Nórsko).

Podľa údajov EK je 12 % používateľov internetu v EÚ obeťou online podvodov. Správa ECC-Net sa však cielene zamerala na podvody, ktorým čelia spotrebitelia prostredníctvom cezhraničného elektronického obchodovania a snažila sa identifikovať, čo môžu spotrebitelia robiť, aby sa ochránili pred online podvodmi.

"Online nákupy sú na vzostupe, pretože spotrebitelia využívajú výhody jednotného digitálneho trhu, zároveň však rastie aj riziko podvodov a správa ECC-Net je pripomienkou, že spotrebitelia musia nakupovať múdro a vyvarovať sa pascám podvodníkov," uviedol v tejto súvislosti Mimica.

Podľa odhadov EK možno zisky z online nákupov vyčísliť na 11,7 miliardy eur, čo zodpovedá 0,12 % HDP únie. Štúdie však ukazujú, že až 62 % spotrebiteľov sa bojí zapájať sa do tohto druhu obchodovania, pričom hlavným dôvodom sú ich obavy z možných podvodov.

Podľa vlaňajších výsledkov prieskumu Eurobarometra o počítačovej bezpečnosti najvyšší počet užívateľov internetu, ktorí mali skúsenosti s online podvodmi, bol v Poľsku (18 %) a Maďarsku (17 %), po ktorých tesne nasledovala Malta a Spojené kráľovstvo (po 16 %). Najmenej osobných skúseností s online podvodmi mali podľa Eurobarometra spotrebitelia v Grécku (3 %), Slovinsku (6 %) a v Španielsku (7 %).

Komisia vo svojej správe pripomenula, že jestvuje mnoho tipov a trikov ako sa nestať obeťou online podvodu, napríklad vždy sa odporúča použiť bezpečný spôsob platby a nikdy neprevádzať hotovosť. Medzi dobré rady patrí vždy si preveriť neznámych online obchodníkov.

Najbežnejším druhom online podvodov medzi spotrebiteľmi (až 70 % opýtaných), ktoré zachytila štúdia ECC-Net, boli prostredníctvom podvodných stránok, ktoré od klientov vyžadujú nákup bankovým prevodom, ale nikdy nedodajú ponúkaný tovar. Druhým najčastejším prípadom podvodov (45 % respondentov) bol internetový predaj ojazdených vozidiel a na treťom mieste bol online predaj falšovaného tovaru a vstupeniek na rôzne podujatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok