Priemerný plat lekára v januári presiahol 2 tis. eur

SITA
19.2.2014 10:15

Priemerná mzda lekára pracujúceho v štátnom zdravotníckom zariadení bola v januári tohto roka 2 150 eur. Sestry a pôrodné asistentky zarábali v priemere 1 022 eur, o čosi horšie na tom boli iní zdravotnícki pracovníci, ktorých priemerné platy sa pohybovali na úrovni 925 eur.

Priemerný plat lekára v januári presiahol 2 tis. eur
ČTK

Ide o hrubú mzdu aj s príplatkami. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva (MZ), ktoré zozbieralo údaje za zdravotnícke zariadenia združené v Asociácií štátnych nemocníc. Podľa riaditeľky komunikačného odboru MZ Zuzany Čižmárikovej ide o reálne priemery a zverejnili ich preto, aby nevznikali dohady, že platy zdravotníkov sú v štátnych nemocniciach nízke a že nič nezvyšovali.

Za prvý mesiac tohto roka mal najvyšší plat lekár pracujúci v Univerzitnej nemocnici Bratislava. V januári jeho mzda dosiahla 6 460 eur. Výškou platu predbehol aj riaditeľa nemocnice, nebol však jediný, šéf UNB skončil v rebríčku miezd na 165 mieste. Niekoľkotisícové platy sa objavili i v ďalších zdravotníckych zariadeniach. Najnižšie mzdy lekárov sa pohybovali tesne nad úrovňou tisíc eur, takéto čiastky si na výplatných páskach našli začínajúci lekári. Tí majú od januára 2014 garantovaný minimálne 1,25-násobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov, v prípade atestovaných lekárov je to 2,1 násobok.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský podotýka, že s vládou sa dohodli na mzde najskúsenejšieho lekára na aktuálnej úrovni 1 690 eur. Tvrdí, že je na riaditeľoch nemocníc, aby verejne povedali, podľa akých kritérií oceňujú pár zamestnancov s niekoľkotisícovými platmi. "Pretože pokiaľ nejde o odborníka európskeho formátu vo svojom odbore, tak takéto mzdy v nemocniciach pod gesciou ministerstva zdravotníctva zaváňajú nekalým odmeňovaním vyvolených jednotlivcov," uviedol Visolajský.

Z radov sestier a pôrodných asistentiek mala najvyšší plat za január zdravotníčka pracujúca v Detskej fakultnej nemocnici Banská Bystrica a to takmer tri tisíc eur. Podľa údajov rezortu zdravotníctva sa pod 640 eur nedostala v štátnej nemocnici, až na jednu výnimku ani jedna sestra. V prípade iných zdravotníckych pracovníkov sa najvyššia mzda pohybovala taktiež na úrovni tri tisíc eur, tá najmenšia bola desaťnásobne nižšia.

Na výšku platov zdravotníkov má vplyv viacero faktorov, okrem rokov praxe, aj vzdelanie, príplatky napríklad za nočnú prácu, za rizikovosť, či riadenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok