Portugalsko udelí občianstvo potomkom Židov, ktorých vyhnali pred 500 rokmi

TA3
16.2.2014 19:35

Po vzore Španielska aj Portugalsko čoskoro ponúkne občianstvo potomkom sefardských Židov, ktorých z krajiny vyhnali pred 500 rokmi. Pre izraelskú televíziu Kanál 1 to povedal portugalský minister pre cestovných ruch Adolfo Mesquita Nunes.

Portugalsko udelí občianstvo potomkom Židov, ktorých vyhnali pred 500 rokmi
SITA

Minister uviedol, že portugalský parlament jednomyseľne schválil príslušný návrh zákona ešte vlani v máji a "v blízkej budúcnosti" budú môcť potomkovia sefardských Židov požiadať o občianstvo.

V roku 1492 dostali španielski Židia na výber z dvoch možností: buď konvertujú na kresťanstvo alebo opustia krajinu. Mnohí odišli, ďalší verejne prijali kresťanstvo a svoju vieru vyznávali tajne. Ak ich pri tom pristihla španielska inkvizícia, trest smrti ich neminul.

Niektorí Židia odišli do susedného Portugalska. Hoci ich tam najprv prijali, tamojšia inkvizícia ich neskôr trestala smrťou alebo donútila k odchodu.

Španielska vláda 7. februára schválila zákon, ktorý umožňuje potomkom sefardských Židov, vyhnaným z krajiny v roku 1492, aby získali španielske občianstvo a nemuseli sa vzdať terajšieho.

Minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardón povedal, že Španielsko má dlh voči sefardskej komunite, ktorá rozšírila po svete španielsky jazyk a kultúru. Výraz sefardský pochádza zo slova "Sefarad", čo v hebrejčine znamená Španielsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok