SDKÚ-DS do eurovolieb povedie Štefanec

SITA
15.2.2014 18:35

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec povedie stranu do májových eurovolieb. Podľa informácií agentúry SITA, Štefanec vyhral stranícke primárne voľby, v ktorých porazil Eduarda Kukana približne o 300 hlasov. V primárkach prišlo voliť viac ako 2 000 členov strany.

SDKÚ-DS do eurovolieb povedie Štefanec
SITA

Od 12:00 do 16:00 bolo otvorených približne v 230 volebných miestností, v ktorých si členovia SDKÚ-DS vyberali lídra strany do májových eurovolieb. Volebný súboj o túto pozíciu zviedli podpredseda strany Ivan Štefanec a europoslanec Eduard Kukan. Štefanca ako lídra navrhlo prezídium strany, ale aj bratislavské a košické krajské predsedníctvo. Kukana zas za lídra navrhlo stranícke predsedníctvo v Prešovskom kraji.

Primárne voľby SDKÚ-DS riadi Prezídium SDKÚ-DS. Prezídium dohliada počas volieb na činnosť predsedníctiev regionálnych zväzov a predsedníctiev miestnych zväzov ako volebných orgánov, zisťuje a zverejňuje výsledky primárnych volieb a vyhotovuje zápisnicu o výsledkoch primárnych volieb. SDKÚ-DS je na Slovensku jedinou stranou, ktorá má primárky.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov.

Štefanec: "Víťazstvo zaväzuje"

Víťazstvo v primárkach na lídra do eurovolieb je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca záväzok. Ako povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA, chce potiahnuť stranu do eurovolieb, aby minimálne obhájila počet dvoch europoslancov, ktorých má v súčasnosti. Štefanec získal v primárnych voľbách približne 1100 hlasov a jeho protikandidát Eduard Kukan približne 800 hlasov. Štefanec vyhral v šiestich krajoch. Kukan ho porazil v Trnavskom a Prešovskom kraji.

Štefanec poďakoval členom strany za dôveru. „Vždy si cením možnosť výberu. Som rád, že SDKÚ-DS si zachovala tento inštitút primárok,“ povedal Štefanec, ktorý chce prispieť k tomu, aby SDKÚ-DS bola jasne proeurópska strana a bránila zároveň národné záujmy Slovenska.

Ivan Štefanec povedie stranu do májových eurovolieb. Podľa informácií agentúry SITA, Štefanec vyhral stranícke primárne voľby, v ktorých porazil Eduarda Kukana približne o 300 hlasov. V primárkach prišlo voliť približne 2 000 členov strany.

 

 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok