Podarilo sa obnoviť kontakt s Nefritovým králikom

TASR
13.2.2014 09:42

Čínskym vedcom sa podarilo obnoviť kontakt s robotickým vozidlom Jü-tchu (Nefritový králik), určeným na výskum povrchu Mesiaca. Inžinieri však stále pracujú na odstránení mechanických problémov, informovala dnes agentúra AP.

Podarilo sa obnoviť kontakt s Nefritovým králikom
SITA/AP

Medzinárodný vedecký časopis New Scientist s odvolaním sa na čínske štátne médiá v stredu oznámil, že zariadenie neprežilo lunárnu noc a bolo vyhlásené za "mŕtve". Hovorca čínskeho vesmírneho programu vyhlásil, že mesačná sonda prežila chladnú lunárnu noc s teplotami do mínus 180 stupňov Celzia, ktorá sa začala 25. januára.
Jü-tchu bol zostrojený tak, aby mohol skúmať lunárny povrch po dobu troch mesiacov, pátrať po zdrojoch nerastných surovín a posielať na Zem získané údaje. Zariadenie sa však dostalo do problémov, a to v čase, keď končilo prípravy na dvojtýždňovú lunárnu noc.

Technické problémy Nefritového králika znamenajú pre rozvíjajúci sa vesmírny program Číny ojedinelý neúspech, keďže sa krajine v uplynulých rokoch podarilo uskutočniť výstup kozmonauta do otvoreného kozmu a vyslať na obežnú dráhu Zeme vlastnú vesmírnu stanicu.

Nefritový králik začal operovať na povrchu Mesiaca v polovici decembra minulého roku. Počas 42 dní prešiel viac ako 100 metrov a za pomoci panoramatickej kamery, radaru a ďalšieho vybavenia získal množstvo vedecky využiteľných údajov.

Témy: Čína
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok