Kabinet o preplácaní výkonov sociálnym zariadeniam nehovoril

SITA TA3
12.2.2014 15:21

Rezort práce požaduje, aby deväť zdravotných výkonov mali zariadenia sociálnych služieb preplácaných zo strany zdravotných poisťovní povinne. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) však nesúhlasí, hovorí, že legislatívne to nie je možné, preto aj v návrhu novely zákona o poskytovateľoch len ponechalo možnosť zdravotným poisťovniam preplácať výkony.

Kabinet o preplácaní výkonov sociálnym zariadeniam nehovoril
SITA

Pre rozpor medzi ministerstvami nakoniec o tejto téme nediskutovala ani vláda, materiál bol z rokovania stiahnutý. Rezorty teraz majú spoločne nájsť riešenie.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská na požiadavku rezortu práce hovorí, že by išlo o pozitívnu diskrimináciu jednej časti poskytovateľov. Pripomína, že všetku zdravotnú starostlivosť je možné uhrádzať zo zdravotného poistenia, okrem tej akútnej, kam spadá všeobecný lekár, lekárne a záchranné zdravotné služby. "Pre nás je kruciálne, aby všetci poskytovatelia mali rovnakú možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť za rovnakých podmienok," vyhlásila ministerka.

Podľa Zvolenskej budú zákon i naďalej presadzovať v súčasnej podobe. Sociálnych partnerov plánuje najbližšie dni presvedčiť, že legislatíva je dobrá, v súlade s ústavou a je v prospech pacienta. Šéf rezortu práce Ján Richter však preferuje také znenie zákona, aby úhrady boli povinné, verí však, že na odbornej úrovni sa obom stranám podarí dohodnúť. "Už samotná skutočnosť, že sa bavíme o deviatich medicínskych úkonoch, ktoré by mali byť prostredníctvom zdravotných poisťovní financované v sociálnych zariadeniach, je veľký pokrok, to sa desaťročia predtým nepodarilo žiadnym ministrom dohodnúť," povedal Richter. Ministerka považuje za predčasné hovoriť o tom, čo sa stane, ak by nenašli s rezortom práce spoločnú reč. MZ navrhuje, aby zo zdrojov verejného zdravotného poistenia bolo možné preplácať deväť ošetrovateľských výkonov v zariadeniach sociálnych služieb. Medzi nimi napríklad ošetrenie preležanín, preväz rany, či odsávanie pacienta. Asociácia sestier a pacientov na jednej strane ocenila, že sa úhrada začala po dlhých rokoch riešiť, na druhej strane však hovorí, že deväť výkonov je málo, navyše absentujú tie, ktoré sa zameriavajú na prevenciu. Na druhej strane s preplácaním ošetrovateľských výkonov nesúhlasí Združenie zdravotných poisťovní, podľa ktorého ide o suplovanie povinností rezortu práce. Pripomína, že poisťovne v súčasnosti hradia hospitalizácie pacientov, ktorí sú v nemocniciach nie zo zdravotných ale skôr so sociálnych dôvodov, a ak návrh MZ prejde, mala by sa riešiť aj táto oblasť.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti by mal byť opätovne predložený na najbližšie rokovanie vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok