SHMÚ: Na severe môže napadnúť štvrť metra snehu

SITA TA3 TASR
12.2.2014 09:39

Na severe Slovenska dnes môže napadnúť štvrť metra nového snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred snežením výstrahu prvého stupňa.

SHMÚ: Na severe môže napadnúť štvrť metra snehu
SITA

Výstraha platí od 09.00 h až do dnešnej polnoci pre regióny Liptov, Turiec, Orava a Kysuce. Meteorológovia upozorňujú, že vo vyšších polohách miestami napadne 15 až 25 centimetrov nového snehu. Varujú preto pred problémami v doprave i škodami menšieho rozsahu, ktoré očakávaná výška snehu môže spôsobiť.

Na horách sa očakáva intenzívne sneženie, hrozí 3. stupeň

Na horách bolo dnes ráno zamračené s dažďom, na mnohých miestach hmlisto. Od nadmorskej výšky približne 1 600 m n. m. slabé sneženie, prípadne dážď so snehom. Oteplenie stále trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -4°C (Lomnický štít) do +1°C. Vo vyšších nadmorských výškach fúkal prevažne vietor južných smerov rýchlosťou do 20 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami prudký až búrlivý vietor s rýchlosťou v nárazoch do 65 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo v najvyšších polohách do 14 cm nového snehu. Snehová pokrývka je stále nerovnomerne rozmiestnená. Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa sformovali menej stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu stále podpriemerná, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vyšších nadmorských výškach Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V žľaboch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení vo veľmi strmom teréne.

Spontánne splazy a malé lavíny sa môžu vyskytnúť v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách.

Snehová pokrývka je veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Počas dňa sa očakáva najmä v polohách nad 1 700 m n. m. intenzívne sneženie. Z tohto dôvodu stúpa lavínové nebezpečenstvo. V popoludňajších hodinách sa v týchto polohách vytvorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň.

V Malej a Veľkej Fatre dosahuje výška snehovej pokrývky do 15 cm. Pre podpriemernú celkovú výšku snehovej pokrývky hrozí iba malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Pri predpokladanom snežení aj v týchto pohoriach stúpa lavínové nebezpečenstvo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok