Inšpekcia MV začala trestné stíhanie pre zásah v Moldave

SITA
11.2.2014 19:54

Hoci kontrola ministerstva vnútra nenašla pri posudzovaní zásahu v Moldave nad Bodvou žiadne pochybenie policajtov, inšpekcia z tej istej sekcie ministerstva má iný názor. Na pokyn prokurátora začala trestné stíhanie. RTVS má k dispozícii dokument, ktorý inšpekcia zaslala poškodeným.

Inšpekcia MV začala trestné stíhanie pre zásah v Moldave
TASR

Vyšetrovateľ v ňom zdôvodňuje začatie trestných stíhaní vo veci pre štyri skutky. Informácia odznela v spravodajskej relácii Správy RTVS.

Trestné stíhanie podľa RTVS začali pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa, porušovanie domovej slobody, prečin ublíženia na zdraví a zločin mučenia a iného neľudského alebo krutého zaobchádzania. V odôvodnení, prečo začal trestné stíhania, vyšetrovateľ píše, že celá razia sa vraj mala uskutočniť ako odveta za napadnutie policajtov pár dní pred zásahom.

Podľa neho bol na akciu údajne nasadený neprimeraný počet policajtov, ktorí použili neprimerané donucovacie prostriedky. Policajti mali ničiť zariadenie obydlí ako aj mobilné telefóny tých, ktorí sa snažili natočiť celý priebeh akcie. V dokumente sa píše aj to, že policajti mali pri razii použiť slzotvorný plyn, čím spôsobili zdravotné komplikácie ročnému dieťaťu.

Následne po akcii vraj mali v priestoroch obvodného policajného oddelenia v Moldave nad Bodvou spôsobovať zadržaným telesné a duševné utrpenie, verbálne ich zosmiešňovať, vyhrážať sa im, kopať a biť tak, aby to ostatní videli a báli sa.

RTVS pripomína, že minister vnútra Robert Kaliňák policajtov v Moldave nad Bodvou už niekoľko mesiacov obhajuje. Vznikol preto spor medzi ním a ombudsmankou Janou Dubovcovou, ktorá o zásahu vypracovala správu. Robert Kaliňák pochybenia polície odmieta a policajtov bol priamo na oddelení nedávno podporiť aj osobne.

"Začatie trestného stíhanie je inštitút upravený normami trestného práva, ktorý sa využíva k tomu, aby vyšetrovateľ, resp. poverený príslušník Policajného zboru zákonným, teda predpísaným spôsobom preveril všetky podstatné skutočnosti na zistenie, či sa v danom prípade trestný čin naozaj stal alebo nie. Počkáme si na výsledky vyšetrovania," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Vyšetrovanie už prebieha a osobne sa na ňom zúčastňuje aj prešovský prokurátor. V bežných prípadoch sa podľa RTVS v tomto štádiu vypočúvajú svedkovia a zaisťujú ďalšie dôkazy tak, aby sa dokázalo, či trestný čin bol spáchaný alebo nie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok