K Spravodlivým medzi národmi pribudli piati Slováci

SITA
11.2.2014 19:42

Za rozhodnutie pomôcť Židom v čase holokaustu dnes udelil štát Izrael a múzeum Jad Vašem titul Spravodlivý medzi národmi ďalším Slovákom. Ocenenými sú Pavol a Anna Hriadeloví-Božích, Peter a Mária Rehákoví a Pavel Chorvát.

Ocenenie dnes v Primaciálnom paláci v Bratislave prevzali ich potomkovia a rodinní príslušníci.

Izraelské ocenenie Spravodlivý medzi národmi sa každoročne udeľuje ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov v čase ich vyhladzovania počas druhej svetovej vojny. Príbuzným záchrancov medailu a čestný diplom odovzdáva veľvyslanec Štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

Mená všetkých ocenených budú navždy vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad Vašem. Piati Slováci sa zaslúžili o záchranu Hedvigy Kleinovej, po vydaji Avivy Glinauer, Eugena Feldmanna, Margity rod. Feldmannovej, Honzu Deutscha a Zity Löwenbeinovej, po vydaji Kurzovej.

Jad Vašem vzniklo preto, aby zvečnilo pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu. Postupne pátra a hľadá tých, ktorí sa fašizmu postavili a Židov ukrývali, alebo im inak pomáhali uniknúť pred perzekúciou. Každý prípad v súčasnosti posudzuje komisia, ktorá sa skladá z dobrovoľníkov. Ako uvádza Jad Vašem, väčšinou ide o tých, čo prežili holokaust. K viac ako 24 000 ľudí z celého sveta sa doposiaľ zaradilo 534 Slovákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok