Prieskum: V druhom kole by sa stretol Fico s Kiskom

TA3 SITA Focus
11.2.2014 11:11

Premiér Robert Fico je naďalej favoritom na víťazstvo v blížiacich sa prezidentských voľbách. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovala na prelome januára a februára. V druhom kole volieb by sa Fico stretol s filantropom Andrejom Kiskom.

Keby sa prezidentské voľby konali začiatkom februára, Robert Fico by podľa prieskumu získal v prvom kole 38 percent hlasov. Do druhého kola by postúpil Andrej Kiska s podporou 17,3 percenta. Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka, ktorému by odovzdalo hlas 10,8 percenta opýtaných. Milana Kňažka by volilo 9,5 percenta respondentov, Pavla Hrušovského 9,3 percenta. Nasledujú Gyula Bárdos (5,6 percenta), Ján Čarnogurský (3,7 percenta), Helena Mezenská (2,5 percenta) a Viliam Fischer (1,2 percenta). Zvyšným kandidátom namerali v prieskume menej ako jedno percento.

Agentúra Focus uskutočnila od 27. januára do 5. februára prieskum verejnej mienky formou osobného pýtania sa. Výberovú vzorku tvorilo 1 051 respondentov, ktorí reprezentujú slovenskú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondentom najprv položili otázku: "Predstavte si, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali kandidáti, ktorých mená sú uvedené na zozname. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?" Voliť by nešlo 18,9 percenta respondentov a 16,7 percenta odpovedalo „neviem“, respektíve „nechcem odpovedať“. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok