Portugalsko chystá daňovú bločkovú lotériu

SITA
10.2.2014 16:08

Portugalsko začne v apríli s takzvanou daňovou bločkovou lotériou, v rámci ktorej môžu vyhrať 60 luxusných áut tí spotrebitelia, ktorí si plnia občiansku povinnosť a v kaviarňach, reštauráciách, autoservisoch, kaderníctvach a iných prevádzkach si budú pýtať účtenky s osobným daňovým číslom.

Portugalsko chystá daňovú bločkovú lotériu
SITA

Cieľom lotérie je získať pomoc obyčajných ľudí v boji proti daňovým únikom, nekalej konkurencii a šedej ekonomike, ktorá sa podľa odhadov rovná takmer pätine hrubého domáceho produktu krajiny. Informuje o tom v pondelok v článku na svojej internetovej stránke denník Financial Times.

Paulo Núncio, portugalský štátny sekretár pre fiškálne záležitosti, je presvedčený, že ak sa ľuďom poskytne možnosť vyhrať pekné nové auto, zvýši to v tomto roku o 50 % počet obchodných transakcií, ktoré budú ohlásené daňovým úradom. Odhaduje, že v porovnaní s vlaňajškom sa tak zvýši hodnota zaregistrovaných účteniek o zhruba 2 mld. eur.

Portugalsko si pri príprave bločkovej lotérie najviac inšpirácie vzalo z podobnej lotérie v brazílskom štáte Sao Paulo. Podobné programy sa uplatňujú v Argentíne, Kolumbii, Portoriku a na Taiwane. Slovensko, ktoré vlani začalo v daňovej lotérii ponúkať peňažné ceny a autá, je okrem Portugalska jediným členom eurozóny, ktorý skúša myšlienku "šťastnej účtenky", poznamenáva Financial Times. Carlos Loureiro, lisabonský daňový partner spoločnosti Deloitte, hovorí, že daňová lotéria možno trochu poškodzuje dôstojnosť Portugalska. Dodáva však, že úroveň portugalskej spoločnosti neodzrkadľuje samotná daňová lotéria, ale skôr to, že veľmi veľká časť príjmov sa v krajine nepriznáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok