OSN: Z obliehaného Homsu evakuovali prvých 83 ľudí

TASR TA3
7.2.2014 20:29

Ruský prezident Vladimir Putin privítal dnes vyhlásenie trojdňového prímeria v sýrskom meste Homs, ktoré dnes umožnilo evakuáciu prvých 83 civilistov. Šéf Kremľa počas prezidentskej večere v Soči poďakoval olympijskému výboru a OSN za ich úlohu pri zabezpečovaní prímeria v Homse.

Podľa Putina dočasný pokoj zbraní uľahčí akútne humanitárne problémy miestnych obyvateľov, uviedla agentúra RIA Novosti.

Sýrska vláda a opozícia súhlasili s prímerím v noci na dnes. Dohoda má umožniť odchod civilistov a prísun dodávok humanitárnej pomoci do povstalcami kontrolovaných častí mesta Homs.


Podľa údajov OSN a provinčných predstaviteľov dnes z obliehaného starého mesta v Homse celkovo evakuovali 83 ľudí a v sobotu by tam mala doraziť prvá dodávka humanitárnej pomoci.

Sýrska vláda v rámci evakuácii odmietla povoliť odchod mužov vo veku 15-55 rokov kvôli obavám, že by sa z obkľúčenej zóny mohli dostať ozbrojení militanti.

O prímerí diskutovali zástupcovia Damasku a opozície minulý týždeň v Ženeve počas medzinárodnej mierovej konferencie o Sýrii. "Dúfame, že dohoda ohľadne Homsu vytvorí priaznivé podmienky pre druhé kolo vnútrosýrskeho dialógu, ktoré sa začne v Ženeve 10. februára, a že bude slúžiť ako dobrý príklad riešenia iných akútnych humanitárnych problémov," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok