Slovákov cestovanie stále viac baví

6.2.2014 12:44

Svedčí o tom aj fakt, že v rámci first moment obdobia sa predalo o 10% viac dovoleniek ako v minulej sezóne. Z roka na rok sa slovenský cestovateľ stáva aktívnejším a náročnejším a pri výbere dovolenky výraznejšie hľadá garanciu stabilnej cestovnej kancelárie. Kam budú Slováci cestovať tento rok a aké sú novinky a trendy v cestovaní?

Slovákov cestovanie stále viac baví
SITA

Satur v spolupráci s renomovanou prieskumnou agentúrou realizovala analýzu cestovateľského správania Slovákov. Z prieskumu vyplynuli nasledujúce závery:

  • priemerná hodnota, ktorú Slovák ročne minie na dovolenku má z roka na rok rastúcu tendenciu (nad úroveň inflácie), pričom v ostatnej sezóne bola táto hodnota na úrovni 553 € na osobu a 1 600 € na rezerváciu
  • priemerne najvyššiu sumu (662 €) na cestujúceho hradí veková kategória 35 – 54 rokov
  • priemerná dĺžka pobytu má za ostatné obdobie tendenciu skracovania, pričom v súčasnosti predstavuje v priemere 8 dní, avšak narastá počet dovoleniek na osobu realizovaných v rámci roka
  • priemerná dĺžka dovolenky závisí od veku cestujúceho, pričom so zvyšujúcim sa vekom priemerný počet
  • dní strávených na dovolenke klesá. Najkratšie dovolenkujú cestujúci vo veku nad 55 rokov (7 dní) a najdlhšie dovolenkujú naopak deti do 10 rokov (9 dní)
  • dospelí cestujú najradšej v počte 2 dospelých spolucestujúcich a deti cestujú najčastejšie v sprievode 3 – 4 spolucestujúcich
  • z pohľadu dopravy na dovolenku má dominantné postavenie letecká doprava, ktorá zároveň medziročne zaznamenáva nárast na úkor individuálnej dopravy
  • najobľúbenejšie medzi Slovákmi sú predovšetkým 4 a 5 hviezdičkové hotely s all inclusive službami

Aké boli preferencie Slovákov v oblasti cestovania v roku 2013

Uplynulú cestovateľskú sezónu považuje Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka Saturu, najväčšej cestovej kancelárie na Slovensku, celkovo za veľmi úspešnú. Dominantu medzi letnými dovolenkami mali letecké pobytové zájazdy, spomedzi ktorých najčastejšie navštevovanou destináciou bolo, už tradične, Turecko, Kalábria a Sardínia. Na vrchné priečky návštevnosti sa opäť vrátilo Grécko. Top päťku uzatváralo Bulharsko. „Novinka sezóny 2013, ktorou bol Severný Cyprus, sa ukázala ako správne rozhodnutie, čo sa potvrdilo aj počas cestovateľského veľtrhu ITF Slovakiatour 2014 a to získaním ocenenia pre našu CK za mimoriadne úspešné uvedenie Severného Cypru na slovenský trh cestovného ruchu“, dopĺňa generálna riaditeľka CK SATUR. Slováci však ešte stále radi cestujú autobusovou, či vlastnou dopravou, pričom ich kroky za teplým letným počasím smerovali najčastejšie do, Slovákmi veľmi obľúbeného, Chorvátska, či Talianska.

Slovenskí dovolenkári sú však rok čo rok aktívnejší, čo sa prejavuje v stále rastúcom záujme o poznávacie zájazdy, či už v Európe alebo Exotike.

Slováci využili first moment

V rámci first moment obdobia roku 2014 si Slováci najčastejšie zakúpili dovolenky najmä do už tradične obľúbených destinácii ako sú Chorvátsko a severné Taliansko, ktoré sú ľahko dostupné individuálnou dopravou alebo autobusom. Pri leteckých pobytových zájazdoch sa väčšina klientov vyberie do Turecka, na Grécke ostrovy, do Kalábrie a Sardínie a posledné miesto v prvej top päťke v porovnaní s minulým rokom vystrieda novinka z ostatnej sezóny, Cyprus. „Medziročne sme pri predaji letných dovoleniek v rámci first moment zliav zaznamenali 10% nárast“, udáva Fedorová. Za poznávaním sa tento rok Slováci vyberú tak do Európy, ako aj do exotiky. Z európskych destinácii si Slováci zatiaľ najčastejšie vyberali Francúzsko, Taliansko, Portugalsko, Škandináviu a z minulého roka veľmi úspešnú destináciu, ktorou je krajina ohňa a ľadu - Island.  Rodiny s deťmi v rámci first moment predaja najviac oslovili Francúzsko s Disneylandom, Londýn s Harry Potterom, či Taliansko so zábavným parkom Gardaland.  Z exotiky sa najpredávanejšími krajinami s cieľom poznávania s deťmi stali Florida a Srí Lanka. Čína, Kuba, Mexiko a USA zase boli z pohľadu exotického poznávania najatraktívnejšie pre dospelých. „Aj v oblasti predaja poznávacích zájazdov môžeme potvrdiť medziročný nárast v predaji o 10%“, konštatuje generálna riaditeľka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok