Vitalij Kličko protestujúcich vyzval na budovanie domobrany

TA3, TASR
2.2.2014 19:22

Po niekoľkých relatívne pokojných dňoch sa centrum Kyjeva opäť zaplnilo. Na Námestí nezávislosti je vyše 60-tisíc demonštrantov. Po návrate z bezpečnostnej konferencie v Mníchove pred davy opäť predstúpili aj opoziční lídri.

Zmrzačeného aktivistu Bulatova prepustili na liečenie do Litvy

Ukrajinského protivládneho aktivistu Dmytra Bulatova, ktorého podľa jeho slov minulý mesiac uniesli a mučili neznámi únoscovia, prepustila polícia dohliadajúca na neho v nemocnici v Kyjeve s tým, že môže opustiť krajinu a odletieť na liečbu do Litvy. Oznámil to líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Kličko povedal, že ministerstvo vnútra ho ubezpečilo, že Bulatov môže opustiť krajinu.
Spolupracovníci ďalšieho opozičného predstaviteľ, poslanca a podnikateľa Petra Porošenka, podľa agentúry Reuters oznámili, že 35-ročného Bulatova už z nemocnice previezli na letisko, aby mohol odletieť do Lotyšska a odtiaľ prejsť do susednej Litvy na liečbu.

Bulatov zmizol na osem dní a znovu sa objavil vo štvrtok 30. januára, so zmrzačenou a opuchnutou tvárou a ranami na rukách. Vyhlásil, že neznámi únoscovia ho zadržiavali v tmavej miestnosti a odrezali mu časť ucha. V sobotu ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Bulatova vyšetruje za jeho účasť na masových protivládnych protestoch, ktoré sa konajú na Ukrajine už od vlaňajšieho novembra. Súd v Kyjeve podľa ukrajinských médií dnes zamietol návrh na obvinenie Bulatova.

Predstavitelia EÚ podporujúci opozičné protestné hnutie proti vláde prezidenta Viktora Janukovyča vyzvali ukrajinskú vládu, aby umožnila Bulatovovi odcestovať do EÚ na liečenie. V tejto súvislosti sa pôvodne najviac spomínal jeho odchod do Nemecka, v čom sa intenzívne angažoval šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Videozáznam so zmrzačenou a zakrvavenou tvárou, ktorý opakovanie odvysielali opozícii naklonené televízie, rozhneval protivládnych demonštrantov, ktorí zo zodpovednosti za osud aktivistu vinia režim prezidenta Viktora Janukovyča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok