Číňania majú zákaz letieť do vesmíru so spoločnosťou Virgin Galactic

TASR
27.1.2014 21:02

Čínskym štátnym príslušníkom nebude umožnené zúčastniť sa suborbitálnych kozmických letov, ktoré tento rok spustí americká spoločnosť Virgin Galactic na raketopláne SpaceShipTwo. Dôvodom sú obavy z priemyselnej špionáže, informoval dnes internetový denník International Business Times.

Číňania majú zákaz letieť do vesmíru so spoločnosťou Virgin Galactic
SITA

Vesmírna loď totiž disponuje raketovým motorom, ktorý môže byť na základe platných amerických predpisov klasifikovaný ako potenciálna vojenská technológia. Nariadenia, vypracované ešte za čias studenej vojny, určujú, že obyvatelia krajín ako Čína, Irán či KĽDR majú zakázaný prístup k vojenským zariadeniam.

Opatrenie tak zatvorí dvere projektu pred potenciálne veľkým čínskym trhom, kde sú mnohí magnáti ochotní zaplatiť letenku v cene 250.000 dolárov za jedno miesto v raketopláne. Za kozmický let už zložilo preddavok približne 600 ľudí z celého sveta. Opatrenie však prichádza v čase, keď sa Západ usiluje o spoluprácu s Čínou.

Obchodný zástupca spoločnosti v Hongkongu uviedol: "Dostávame reakcie od zákazníkov v Číne, ale musíme ich odmietnuť, ak majú iba čínsky pas. Na vesmírny výlet sa však môžu dostať, musia si však zaobstarať pas iného štátu." Niektorým sa už podarilo získať pas Hongkongu; na bývalú britskú kolóniu sa totiž zákaz nevzťahuje.


Virgin Galactic rokuje s ITAR o udelení výnimky z pravidiel, medzi ktorými je aj zákaz štartov raketoplánov spoločnosti z územia ležiaceho mimo USA. SpaceShipTwo po prvýkrát odštartuje z Nového Mexika v druhej polovici roku a jeho pasažiermi budú zakladateľ spoločnosti Richard Branson a jeho dve deti Holly a Sam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok