Prieskum: Ficovi namerali 40 percent, nasledujú Procházka a Kiska

SITA TA3
27.1.2014 13:25

Keby sa prezidentské voľby konali v januári, v prvom kole by zvíťazil Robert Fico so ziskom 40,1 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadil Radoslav Procházka s 13,6-percentnou podporou, Andrej Kiska by mal na treťom mieste 13,2 percenta hlasov.

Prieskum: Ficovi namerali 40 percent, nasledujú Procházka a Kiska
SITA

Štvrtý by bol Pavol Hrušovský s deväťpercentnou podporou, nasledovaný Milanom Kňažkom s výsledkom 8,9 percenta hlasov. Gyula Bárdos by získal 6,6 percenta, siedmy Ján Čarnogurský 3,1 percenta, Helena Mezenská 1,5 percenta, Peter Osuský 1,3 a Viliam Fisher jedno percento. Zvyšní kandidáti by mali výsledok nižší ako jedno percento. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý urobili od 15. do 21. januára na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Agentúru SITA o tom informoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

Prieskum uskutočnili štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete. Pri otázke - Keby sa prezidentské voľby konali už dnes, ktorému kandidátovi by ste dali svoj hlas? - dostali respondenti na osobitnom hárku zoznam všetkých kandidátov, pričom 38,7 percenta účastníkov výskumu uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbe a ďalších 38,9 percenta svoju účasť zvažuje.

Agentúra MVK sa pýtala aj na preferencie pre druhé kolo volieb. Z dvojice Radoslav Procházka - Robert Fico by súčasného premiéra podporilo 52,5 percenta opýtaných. Fico by získal viac hlasov aj v súboji s Andrejom Kiskom, v takejto dvojici Fica označilo 52,6 percenta respondentov. Ani Pavol Hrušovský by neporazil Fica, ktorého by v druhom kole s Hrušovským volilo 58,4 percenta ľudí. Robert Fico by zvíťazil v druhom kole aj s Milanom Kňažkom, Fica by uprednostnilo 59,1 percenta opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok