Stúpenci zosadeného prezidenta Mursího útočia na bezpečnostné sily

TASR
24.1.2014 17:08

Prudké boje medzi stúpencami zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího a príslušníkmi bezpečnosti vypukli dnes v egyptskej metropole Káhira len niekoľko hodín po samovražednom bombovom útoku na budovu riaditeľstva polície a štátnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Stúpenci zosadeného prezidenta Mursího útočia na bezpečnostné sily
SITA

K bojom došlo na ceste vedúcej k pyramídam v Gíze, kde sa zhromaždilo približne 2000 islamistov. Niektorí z nich zapálili pneumatiky a hádzali zápalné fľaše na policajtov, ktorí proti výtržníkom použili slzotvorný plyn.
Ešte v raňajších hodinách sa samovražedný útočník odpálil v aute na parkovisku pri riaditeľstve polície a štátnej bezpečnosti v káhirskej štvrti s najprísnejšou ochranou. K tomuto útoku sa prihlásila organizácia Ansár Bajt al-Mukaddas (Prívrženci Jeruzalema) so sídlom na Sinajskom polostrove. Militanti z tejto skupiny, ktorej vzorom je al-Káida, na Twitteri uviedli, že výbuch bol namierený proti "utláčateľským a zradným egyptským bezpečnostným silám".

O niekoľko hodín nato otriasli Káhirou dva ďalšie výbuchy. Na jednom z predmestí výbušné zariadenie zabilo jedného policajta a niekoľko ďalších zranilo. Pri druhej explózii zahynul jeden človek a osem ďalších utrpelo zranenia. K útoku na policajné auto došlo pri stanici metra v blízkosti ruského kultúrneho centra vo štvrti Dukkí.
V Gíze, veľkom okrese mimo Káhiry, došlo pri policajnej stanici k tretej explózii. Tento výbuch si podľa počiatočných správ nevyžiadal žiadne obete na životoch.

Pri výbuchu štvrtej bomby v južnej časti Káhiry jeden človek zahynul a ďalších sedem utrpelo zranenia.
K potýčkam medzi islamistami a egyptskými bezpečnostnými silami došlo aj v mestách Suez, Alexandria a Baní Suwajf. Tieto násilnosti si podľa policajných zdrojov vyžiadali jednu obeť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok