Svedkovia hovorili o konfliktoch medzi sýkorovcami a piťovcami

SITA
21.1.2014 14:19

Konflikty a vzťahy medzi sýkorovcami a piťovcami boli hlavnou témou výpovede svedkov na dnešnom pojednávaní s údajnými členmi skupiny piťovcov. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vypovedali štyria svedkovia.

Svedkovia hovorili o konfliktoch medzi sýkorovcami a piťovcami
TASR

Údajný bos piťovcov Juraj O. alias Piťo vraj začínal v skupine sýkorovcov, povedal dnes na súde svedok Juraj B., ktorý si odpykáva osemročný trest za jednu z káuz sýkorovcov. Podľa výpovede tohto svedka šéf sýkorovcov Róbert L. neskôr Juraja O. vyhodil a on si založil vlastnú skupinu. Juraj B. sa vyjadril aj k tomu, aké boli vzťahy medzi skupinami. „Raz boli problémy, raz nie,“ povedal s tým, že problém nastal pri spore o dílerov okolo roku 2010. Vtedy vraj niekoľko drogových dílerov v Bratislave prestalo platiť „za ochranu“ sýkorovcom a prešlo k piťovcom. „Ja som mal dať všetko do poriadku, tak som to spravil. Bol to cirkus,“ hovoril Juraj B.

O díleroch hovoril aj ďalší svedok Milan B., ktorý dostal vlani v máji 13 rokov v procese s podskupinou sýkorovcov. Sýkorovci podľa neho v čase prebratia dílerov dostali pokyn a na 30 až 40 autách hľadali po hlavnom meste dílerov, aby im povedali, že budú pod ochranou sýkorovcov. Jedného napríklad našli v Petržalke a dostal „facky“.

Proces so 17 obžalovanými sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v auguste minulého roka. V obžalobe im pripisujú 19 skutkov, vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, respektíve v nej pôsobili alebo ju podporovali. Pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj O. alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že robili problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín a ďalej ho predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja O. zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, čím chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia a dvaja členovia vraj podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného.

Na súde už vypovedali na predchádzajúcich pojednávaniach Juraj O. aj ďalší obžalovaní. Juraj O. sa ohradil voči tvrdeniu obžaloby, že by bol šéfom skupiny piťovci, spochybňoval aj výpovede hlavného svedka kauzy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok