Novým predsedom ODS sa stal Petr Fiala

TA3 SITA
18.1.2014 15:18

Novým predsedom českej Občianskej demokratickej strany (ODS) sa v sobotu stal exminister školstva Petr Fiala. Rozhodol o tom snem strany v Olomouci konajúci sa po veľkom neúspechu v októbrových voľbách, v ktorých sa zisk strany nevyšplhal ani na osem percent.

Fiala potvrdil svoju pozíciu jasného favorita a získal 437 hlasov delegátov. Jeho konkurentmi boli bývalá predsedníčka parlamentu Miroslava Němcová a europoslanec Edvard Kožušník. Ani jeden z nich neprekročil počet 70 hlasov. ODS sa momentálne nachádza v najslabšej pozícii od svojho vzniku. Fiala, 49-ročný bývalý rektor brnianskej Masarykovej univerzity, ešte pred voľbou stranu prirovnal k "nepojazdnému vlaku na odstavnej koľaji", informuje portál českého denníka Mladá fronta Dnes.

ODS založil v roku 1991 Václav Klaus, ktorý stranu viedol až do svojho zvolenia za prezidenta v roku 2003. Pravicová strana odvtedy mala ďalších dvoch premiérov - Mirka Topolánka a Petra Nečasa. Ani jeden z nich však nedokázal vládnuť celé štyri roky, pričom Nečas v reakcii na kauzu svojej najbližšej spolupracovníčky v júli s hanbou rezignoval. V októbrových voľbách získala ODS iba 16 kresiel, v roku 2010 to pritom bolo 53.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok