Sochu Krista Spasiteľa nad Rio de Janeirom poškodzujú blesky

TA3 TASR
18.1.2014 07:55

Slávnu sochu Krista Spasiteľa, ktorá sa týči nad brazílskym mestom Rio de Janeiro poškodila búrka. Sochu vysokú 39 metrov zasiahol blesk a odrazil časť jej palca na pravej ruke.

Blesky nad Riom de Janeiro poškodili sochu Krista Vykupiteľa

Sochu Krista Vykupiteľa, ktorá sa vypína nad brazílskym Riom de Janeiro, zasiahol vo štvrtok večer počas silnej búrky blesk, pričom jej odrazil časť jedného prsta.

Správca tamojšej svätyne v piatok uviedol, že sochu vysokú 38 metrov a stojacu na vrchole hory Corcovado, vo výške 710 metrov nad slávnymi plážami Ria, zreštaurujú začiatkom februára.

Zo záberov nasnímaných z helikoptéry a odvysielaných brazílskou televíziou G1 vyplýva, že soche chýba asi polovica palca na pravej ruke.

Správca svätyne, páter Omar, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Globo pripomenul, že Kristova prvá ruka bola poškodená aj nedávno. "Hovorí sa, že blesk neudrie dvakrát na to isté miesto. Ale v Kristovom prípade to neplatí," dodal. Spresnil, že na vrchole hory je bleskozvod, ako aj ďalšie technické zariadenia, čo však nie vždy stačí.

Brazílsky Inštitút pre výskum vesmíru informoval, že nebo nad Riom vo štvrtok večer rozťalo až 40.000 bleskov. Búrka trvala tri hodiny. Sprevádzal ju silný vietor, ktorý vyvracal stromy, a prudký dážď zaplavujúci ulice, Kvôli silnému vetru dočasne zastavili prevádzku miestneho letiska, ako aj plavby lodí cez záliv.

Autorom sochy Krista, ktorá sa od roku 1931 týči nad Riom de Janiero, je Francúz poľského pôvodu Paul Landowski. Monument umiestnený na vrchole hory Corcovado každoročne navštívia takmer dva milióny turistov z celého sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok