Česká polícia rozbila alkoholovú mafiu

SITA TA3
17.1.2014 16:38

Českej polícii sa podarilo rozbiť alkoholovú mafiu v Česku. Ako v piatok informoval vrchný prokurátor v Olomouci Pavel Komár, počas viacerých zásahov zhabala polícia 2,29 milióna litrov nezdaneného liehu a obvinila 15 osôb.

Sedem z nich zostáva vo väzbe. Za šéfa kriminálnej skupiny označil zlínskeho podnikateľa Radka Březinu. Ten ponúkal jednému z policajtov úplatok vo výške desať miliónov českých korún a čelí taj aj obvineniam z korupcie. „Skupina bola tak dobre usporiadaná, že niesla všetky znaky organizovanej zločineckej skupiny a môžeme ju označiť za mafiu,“ konštatoval podľa iDNES.cz Komár s tým, že medzi zadržanými sú osoby zo všetkých úrovní gangu.

Skupina podľa prokuratúry podnikala asi od roku 1997 až do súčasnosti. Polícia na gang prišla po minuloročnej afére s jedovatým alkoholom obsahujúcim metanol. Skupina využívala k trestnej činnosti viacero liehovarenských firiem ako Morávia-chem, Energoinvest, Likérka Drak, Likérka Daněk, Verdana alebo Biotech. Operácia vyvrcholila v utorok, keď stovky policajtov uskutočnili raziu na viacerých miestach Moravy. Počas nich zaistili vyše dva milióny nezdaneného liehu. Odhadované škody, ktoré vznikli štátu, predstavujú vyše tri miliardy českých korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok